Waarom ik onze hormonen eens in het zonnetje wil zetten

Ik ben dol op hormonen. Of eigenlijk op de werking van hormonen. Tijd om ze eens in het zonnetje te zetten. Meestal praten we namelijk over hormonen in negatieve zin, maar dat is helemaal niet terecht!  

Hormonen zijn subtiel maar krachtig

Hormonen zijn uiterst belangrijke ‘regelaars’ in ons hele lichaam. Dat doen ze op een mooie subtiele maar wel krachtige manier. Ze hebben invloed op ons lichaam en ook op onze emoties en gedrag. Dat subtiele dat spreekt mij zo aan. Niet met een hoop bombarie ergens binnen komen vallen. Stille krachten die onopgemerkt eigenlijk de regelaars zijn van zo’n beetje alles. 

Kiezen voor de beste optie

En natuurlijk moet ook een lichaam, bijvoorbeeld met het hormoon adrenaline, zo nu en dan wat minder subtiel te werk gaan. Als het nodig is dan zal je lichaam dat ook echt doen. En dat vind ik echt het fascinerende van ons lijf. Het zal altijd ‘kiezen’ voor de beste optie gezien de situatie. Ons lijf zal altijd voor ons zorgen. Mooi! 

geef je op voor mijn gratis webinar ‘Heb ik last van de overgang of een burn-out?’

Hormonen werken goed met elkaar samen

Wat ook zo mooi is… hormonen werken nooit alleen. Ze werken continu samen met alle andere hormonen en ook met ons zenuwstelsel. Als dit in balans is, dan merken we eigenlijk niet veel van onze hormonen. 

Hormonen uit balans

Helaas weten we maar al te goed, dat de samenwerking soms spaak loopt of verandert (tijdelijk of langdurig). En dat merk je. Sommige hormonen worden bijvoorbeeld dominanter en weg is de subtiele regeling. Wij ervaren dat vervolgens in de vorm van klachten. Zowel op fysiek als op mentaal niveau. En even voor de goede orde….. dit is niet specifiek een ‘vrouwending’, het gebeurt net zo goed bij mannen. 

De bouwstenen van hormonen

Gedeeltelijk heeft dit te maken met het feit dat hormonen natuurlijk gemaakt moeten worden en dat bepaalde groepen hormonen dezelfde bouwstenen gebruiken. Als je bijvoorbeeld langdurige stress hebt dan zal je lichaam kiezen om cortisol te maken ten koste van andere hormonen. De stress-situatie heeft de hoogste prioriteit. Dat moet eerst opgelost worden. Het vrouwelijk geslachtshormoon progesteron is één van de bouwstenen van cortisol, overigens ook van oestrogeen en testosteron. Het effect van langdurige stress is dus dat alle (nou ja, bijna alle) progesteron gebruikt wordt voor de cortisol aanmaak. Dit heeft onherroepelijk effect op de hoeveelheid beschikbare progesteron, maar ook op de hoeveelheid oestrogeen en testosteron. De balans raakt zoek en zo ontstaat er een soort van ‘chaos’. En dat merk je. Progesteron zorgt bijvoorbeeld voor ontspanning. 

Een ander gevolg is dat het duo oestrogeen-progesteron uit balans raakt. Progesteron houdt oestrogeen als het ware onder de duim. En dan zien we een dominantie van oestrogeen. Dat geeft vervelende klachten zoals vermoeidheid, schildklierproblemen, aankomen in gewicht, en onrust en stemmingswisselingen.

Download de gratis PDF ‘Voedingstips om overgangsklachten te verminderen

De hormonen tijdens de overgang

Deze week is het ‘De week van de overgang’, dus laten we ook even naar de hormonen in de overgang kijken. En ja, voor de meeste vrouwen geldt dat ze tijdens deze periode heel goed merken dat ze hormonen hebben. We zien dan dat ten gevolge van de natuurlijke processen van veroudering de hoeveelheid oestrogeen en progesteron fors afneemt. Met name progesteron daalt snel vanaf ongeveer je 35ste! En zoals hierboven al staat geeft dit mogelijk dus een oestrogeen dominantie. En dan heb ik het nog niet eens over de effecten van stress. Het natuurlijke verouderingsproces gaat, bij de meesten van ons, helaas niet op een mooie gladde, subtiele manier maar met pieken en dalen en horten en stoten. De balans is dus zoek! Na verloop van tijd zal ons lichaam overigens altijd weer een nieuw evenwicht bereiken. Dan keert de rust weer terug en zal de subtiele, maar krachtige regeling weer plaatsvinden, alleen wel op een andere manier. 

Blijf in balans tijdens de overgang

Het is belangrijk dat we juist tijdens de overgang (40-55 jaar) alle andere factoren dus wat in balans houden! Alles heeft nu eenmaal invloed op alles. En gelukkig kunnen we, met wat kennis van zaken en de juiste handvatten, hier echt invloed op uit oefenen. 

Meer weten over de overgang?

  • Bestel mijn cursus ‘Hoe overleef ik de overgang?’; Speciaal voor vrouwen vanaf 40 jaar die zich goed willen voorbereiden op de overgang en voor vrouwen die al in de overgang zitten en lichte tot milde klachten ervaren.

  • Vrouwen met zware overgangsklachten en/of burn-outklachten begeleid ik 1-op-1.

  • Ik adviseer ook (mannelijke) werkgevers hoe om te gaan met de overgang op de werkvloer en adviseer bij het maken van een menopauzebeleid.

  • Ik geef lezingen door het hele land over vrouwengezondheid, de overgang en onze hormonen.

  • Ik geef regelmatig een gratis webinar ‘Heb ik last van de overgang of een burn-out?’. Geef je op >

  • Download mijn gratis PDF met voedingstips om overgangsklachten te verminderen.

  • Heb je vragen? Neem contact met mij op.

Wie is Marianne Bleumink?

Ik ben biomedicus, wetenschapper en docent, maar bovenal gewoon Marianne… Die helemaal niet zo braaf, netjes en geordend is, als mensen vaak denken. Mijn (privé) werkkamer is een georganiseerde bende, van yoga schiet ik in de vlekken en van mediteren word ik gek.

Ik omschrijf mijzelf als een dromer. Creatief. Gek op schilderen en tekenen, al doe ik het te weinig. Koken doe ik wel regelmatig, maar ik bak geen taart. Ik ben van het type “snufje hier, kloddertje daar”. Dat werkt bij taart toch minder goed.

Maar geen zorgen, ik ben óók die gestructureerde wetenschapper en docent. Die tegenstrijdigheid vind ik leuk. Ik werk wel met plannen, maar ze zijn niet vastomlijnd. Wat dat voor jou betekent? Dat we pas tijdens het proces bepalen wat bij jou de meeste aandacht nodig heeft: slaap, voeding of iets anders.

Naast wetenschapper ben ik ook ervaringsdeskundige. Dat ik alles weet van het vrouwenlichaam, hormonen en de overgang, betekent niet dat ik zelf de dans ontspring – was het maar zo’n feest. Ook ik sta regelmatig oog in oog met klachten die te maken hebben met deze overgangsfase. Geen gezellig onderwerp, maar wel belangrijk om samen over te praten.

Door mijn kennis en ervaring weet ik hoe ik de klachten verminder en zo veel mogelijk voorkom. Wat wel en niet werkt is voor ieder persoon en elk lichaam anders. Gelukkig is dat prima te leren.

Ik leer jou hoe je lichaam werkt, wat er op dit moment in jouw lijf en hoofd gebeurt, en welke gewoontes helpen om de balans te herstellen en de klachten de baas te worden.