Last van een burn-out of van de overgang?

Ben jij tussen de 40 en 60 jaar? Heb je last van een kort lontje? Slaap je slecht of heb je concentratieproblemen? Last van vermoeidheid en stemmingswisselingen? Dikke kans dat je huisarts of bedrijfsarts aan een burn-out denkt. Waarschijnlijk dacht je daar zelf ook in eerste instantie aan! Maar dat hoeft niet zo te zijn……

Hormoonschommelingen als gevolg van de overgang

Deze klachten kunnen ook veroorzaakt worden door hormoonschommelingen als gevolg van de overgang. Het onderscheid is vaak lastig te maken. Door overgangsklachten – slecht slapen bijvoorbeeld – kun je werkstress minder goed hanteren, raak je vermoeid en eerder opgebrand. Het één hangt dus samen met het ander. Niets in ons lichaam staat los van elkaar. Zowel de overgang als een burn-out heeft te maken met een disbalans in ons lichaam.

Download dan mijn gratis pdf waarin ik voedingstip geef die overgangsklachten kunnen verlichten.

Waarom denken we meteen aan een burn-out?

Dat we direct aan een burn-out denken is niet zo vreemd. We hebben het ook druk. We werken, we hebben lieve en puberende kinderen die wel eens dwars liggen. Onze ouders worden ouder en hebben ook zorg nodig. Wat houden we toch veel ballen tegelijk in de lucht! Precies in een tijdsperiode dat je lijf minder goed gaat functioneren door de hormoonveranderingen. Als je daar een tijdje mee door loopt, is het niet verwonderlijk dat je zelf op een gegeven moment ook aan een burn-out denkt.

geef je op voor mijn gratis webinar ‘Heb ik last van de overgang of een burn-out?’

Week van de Overgang

Deze week is het de Week van de Overgang. De schijnwerpers op een periode die elke vrouw doormaakt. Het is een volkomen normaal biologisch gebeuren. Raar maar waar, de overgang blijft een taboe. Er ontbreekt veel kennis over de overgang en daardoor herkennen we het ook minder goed. Het is echt nodig om de overgang uit het verdomhoekje te halen.

Welke klachten horen bij de overgang?

Gemiddeld genomen start de overgang rond de 40ste verjaardag en eindigt rond de 60ste verjaardag. De ene vrouw krijgt veel klachten en wordt hartstikke ziek. De ander rolt er min of meer doorheen zonder wezenlijke klachten. Bij een overgang denken veel vrouwen – én artsen – aan opvliegers en een zweterig dekbed in de nacht. Maar er zijn veel meer typische overgangsklachten:

  • Gewrichts- en spierklachten,

  • Hartkloppingen in rust

  • Extreme vermoeidheid

  • Slecht slapen

  • Geheugen- en concentratieproblemen die je werk kunnen beïnvloeden.

  • Veranderingen in figuur – van een peer naar een appel.

Daarnaast zijn ook mentale klachten een mogelijk symptoom. Sommige vrouwen herkennen zichzelf niet meer. Ze zijn labiel, hebben een kort lontje en kampen met stemmingswisselingen. Zo kun je introverter worden. Of je hebt geen zin meer om sociaal te doen en je zit liever alleen thuis op de bank. Sommige vrouwen worden ‘plotseling’ minder zorgzaam.

Burn-out of overgang?

80 procent van de vrouwen tussen de 40 en 60 kampt met minstens één van de overgangssymptomen. Het is een onderschat probleem. Eigenlijk moet iedereen in deze leeftijdscategorie aan de overgang denken - en niet perse direct aan een burn-out - als het even niet helemaal lekker gaat. Ook bij artsen is meer kennis nodig. Zij herkennen de symptomen ook niet altijd.

geef je op voor mijn gratis webinar ‘Heb ik last van de overgang of een burn-out?’

Checklist burn-out of overgang

Hoe weet je nu of je in de overgang zit of dat je een burn-out hebt? Hieronder 3 punten waar je naar kunt kijken om een onderscheid te maken tussen een burn-out en overgangsklachten.

1: Ben je vrouw en tussen de 40 en 60 jaar?

De eerste tip is helder: mannen kunnen de optie ‘overgangsklachten’ schrappen. De tweede aanwijzing – leeftijd – is wat minder zwart-wit. Als 30’er of 60 plusser is de kans groter dat je te maken hebt met een burn out. Ben je tussen de 40 en 60 jaar, dan zouden hormoonschommelingen de oorzaak kunnen zijn. Het moment dat de laatste menstruatie plaatsvindt, de menopauze, ligt weliswaar gemiddeld rond het 51ste levensjaar, maar al in de jaren ervoor kan de hormoonbalans ver te zoeken zijn. Deze disbalans kan twee tot tien jaar duren. Ook als je nog geen opvliegers hebt en nog gewoon menstrueert.

2: Wat verandert er allemaal?

Je menstruatiepatroon verandert of je menstrueert niet meer. Dat kán een duidelijk signaal zijn. Ook je huid wordt minder elastisch – je krijgt meer rimpels – en je haar wordt dunner. Je steunweefsel wordt slapper, waardoor je vaker blaasontsteking kunt krijgen. En de manier waarop je lichaam vet opslaat verandert; er ontwikkelt zich een buikje dat bijna niet weg is te krijgen, hoe hard je ook traint. Ver voordat je het aan de buitenkant ziet, kan het veranderingsproces in je lichaam al begonnen zijn. Een van de eerste lichamelijke aanwijzingen die kan duiden op een beginnende overgang is vaak gewrichtspijn. Je staat bijvoorbeeld ’s ochtends strammer op.  Zeker wanneer dit gepaard gaat met slechter slapen en stemmingswisselingen kan je aan de overgang denken.

3: Helpt het om je hormonen in balans te brengen?

Als je in een burn-out traject terecht bent gekomen kan je het gevoel krijgen dat je er niets mee opschiet. Als je in de overgang zit klopt dit gevoel. De onderliggende oorzaak wordt niet aangepakt. Ga dan op onderzoek uit hoe je je voelt wanneer je, eventueel onder begeleiding, aan de slag gaat met de hormoonbalans in je lijf.  Pak je hormonen aan. Met voeding, leefstijlaanpassingen, beweging en ontspanning kom je vaak een heel eind. Ook kan je hormoontherapie overwegen. Als je je beter gaat voelen dan heb je een duidelijke aanwijzing dat je last hebt van een hormonale disbalans ipv een burn-out.

Download mijn gratis pdf waarin ik voedingstip geef die overgangsklachten kunnen verlichten.

Meer weten over de overgang?

  • Bestel mijn cursus ‘Hoe overleef ik de overgang?’; Speciaal voor vrouwen vanaf 40 jaar die zich goed willen voorbereiden op de overgang en voor vrouwen die al in de overgang zitten en lichte tot milde klachten ervaren.

  • Vrouwen met zware overgangsklachten en/of burn-outklachten begeleid ik 1-op-1.

  • Ik adviseer ook (mannelijke) werkgevers hoe om te gaan met de overgang op de werkvloer en adviseer bij het maken van een menopauzebeleid.

  • Ik geef lezingen door het hele land over vrouwengezondheid, de overgang en onze hormonen.

  • Ik geef regelmatig een gratis webinar ‘Heb ik last van de overgang of een burn-out?’. Geef je op >

  • Download mijn gratis PDF met voedingstips om overgangsklachten te verminderen.

  • Heb je vragen? Neem contact met mij op.

Wie is Marianne Bleumink?

Ik ben biomedicus, wetenschapper en docent, maar bovenal gewoon Marianne… Die helemaal niet zo braaf, netjes en geordend is, als mensen vaak denken. Mijn (privé) werkkamer is een georganiseerde bende, van yoga schiet ik in de vlekken en van mediteren word ik gek.

Ik omschrijf mijzelf als een dromer. Creatief. Gek op schilderen en tekenen, al doe ik het te weinig. Koken doe ik wel regelmatig, maar ik bak geen taart. Ik ben van het type “snufje hier, kloddertje daar”. Dat werkt bij taart toch minder goed.

Maar geen zorgen, ik ben óók die gestructureerde wetenschapper en docent. Die tegenstrijdigheid vind ik leuk. Ik werk wel met plannen, maar ze zijn niet vastomlijnd. Wat dat voor jou betekent? Dat we pas tijdens het proces bepalen wat bij jou de meeste aandacht nodig heeft: slaap, voeding of iets anders.

Naast wetenschapper ben ik ook ervaringsdeskundige. Dat ik alles weet van het vrouwenlichaam, hormonen en de overgang, betekent niet dat ik zelf de dans ontspring – was het maar zo’n feest. Ook ik sta regelmatig oog in oog met klachten die te maken hebben met deze overgangsfase. Geen gezellig onderwerp, maar wel belangrijk om samen over te praten.

Door mijn kennis en ervaring weet ik hoe ik de klachten verminder en zo veel mogelijk voorkom. Wat wel en niet werkt is voor ieder persoon en elk lichaam anders. Gelukkig is dat prima te leren.

Ik leer jou hoe je lichaam werkt, wat er op dit moment in jouw lijf en hoofd gebeurt, en welke gewoontes helpen om de balans te herstellen en de klachten de baas te worden.