Hoe ga je beter slapen tijdens de overgang?

De overgang en slapen zijn niet altijd dikke vriendinnen. Helaas! Hoe komt het dat je vooral in de overgang slecht slaapt? Je zou denken dat we uitgeput zijn door al die hormonale veranderingen en dat we juist in de overgang ’s avonds als een blok in slaap vallen. Helaas is dat in de meeste gevallen niet zo.

In deze blog leg ik uit waarom we slecht slapen tijdens de overgang. Hoe onze hormonen helpen om te slapen. En wat je kunt doen om beter te slapen tijdens de overgang.

We zijn allemaal capabel genoeg om te slapen

Laten we starten met goed nieuws; we zijn allemaal (op zeldzame uitzondering na) in staat om te slapen. Het slechte nieuws; de ene persoon is er beter in dan de ander. Slapen lijkt zo simpel, maar in feite is het een heel ingewikkeld proces. Slapen doe je niet zomaar. Ook kent iedereen perioden van goed of slechter slapen.

Download de gratis PDF ‘Voedingstips om overgangsklachten te verminderen

Wat is goed slapen en wat is slecht slapen?

Goed slapen is heel individueel. Een normaliter goede slaper baalt ervan als hij eens een nachtje minder lekker slaapt en bijvoorbeeld een half uurtje wakker ligt. Voor een slechte slaper betekent een slechte nacht een nacht waarin hij uren en uren wakker ligt. Of een nacht waarin hij pas tegen de ochtend in slaap valt. Heel persoonlijk dus.

Slecht slapen tijdens de overgang

Voor veel vrouwen is de overgangsperiode –  die al snel 5 tot 10 jaar kan duren – een periode waarin je minder goed (of niet of nauwelijks) slaapt. Dit kent veel oorzaken. Maar laat ik eerst even uitleggen hoe slaap precies werkt.

Melatonine zorgt voor een slaperig gevoel

De slaap wordt geregeld via de biologische klok in ons lijf. De biologische klok weet hoe laat het is en weet dus wanneer het tijd is om te slapen. Namelijk als het donker is. Als het donker wordt, gaat ons lijf in opdracht van de biologische klok het hormoon melatonine aanmaken. Naarmate wij ouder worden, werkt onze biologische klok minder goed. Dan kan je dus sowieso al lastiger slapen.

De rol van onze vrouwelijke hormonen rondom slapen

Onze vrouwelijke hormonen hebben een rol bij de aanmaak van melatonine. En juist die vrouwelijke hormonen zijn totaal in de war en zullen uiteindelijk ook niet meer geproduceerd worden door de eierstokken. Zo heeft progesteron een rustigmakend effect. En wij hebben progesteron ook nodig om melatonine aan te kunnen maken. Oestrogeen heeft een positief effect op de aanmaak van serotonine (neurotransmitter / hormoonachtige stof, die invloed heeft op onze stemming). En serotonine heeft effect op de slaapkwaliteit.

Progesteron en oestrogeen nemen af tijdens de overgang

Als zowel progesteron en oestrogeen afnemen, dan heeft dat dus effect op ons slapen. Veel vrouwen zullen ook merken dat ze het warmer hebben dan eerder. Nacht zweten en dan echt zweten hè? En opvliegers zijn veel voorkomende ‘kwalen’. Een kwaal klinkt nog redelijk neutraal, maar beide zijn heel erg storend en belastend. Deze hitte helpt ook niet mee bij het slapen. Ons lijf moet zich namelijk ‘koelen’ om te kunnen slapen. Wij worden ongeveer een halve graad kouder tijdens een gezonde slaap. Dus tja, met nacht-hitte/zweten dan lukt het dus niet om lekker te slapen.

Slecht slapen tijdens de overgang zorgt weer voor stress

De meeste vrouwen zullen het herkennen. Slecht slapen levert stress op. We zijn al zo moe en dan slaap je ook nog niet eens. Help……! Stress activeert ons juist, waardoor ons lijf niet meer in de slaapstand kan komen. En zo ontstaat al snel een vicieuze cirkel. Heel belastend.

Geef je op voor mijn gratis webinar ‘Heb ik last van de overgang of een burn-out?’

Wat kun je doen als je slecht slaapt tijdens de overgang?

Leuk dat je dat nu weet, maar wat kun je eraan doen? Als eerste zorgen voor meer kennis!  Kennis zorgt voor rust en rust zorgt er al gelijk voor dat je je beter voelt. Als je weet hoe je lichaam in elkaar steekt en verandert tijdens de overgang, dan geeft dat inzicht. En die inzicht zorgt voor herkenning en erkenning. En met die kennis neem je het heft weer in eigen handen. Je hebt de regie over je eigen gezondheid terug en je weet wat wel en wat niet voor jou werkt. Hoe kom je dan aan deze kennis?

Meer weten over de overgang?

  • Bestel mijn cursus ‘Hoe overleef ik de overgang?’; Speciaal voor vrouwen vanaf 40 jaar die zich goed willen voorbereiden op de overgang en voor vrouwen die al in de overgang zitten en lichte tot milde klachten ervaren.

  • Vrouwen met zware overgangsklachten en/of burn-outklachten begeleid ik 1-op-1.

  • Ik adviseer ook (mannelijke) werkgevers hoe om te gaan met de overgang op de werkvloer en adviseer bij het maken van een menopauzebeleid.

  • Ik geef lezingen door het hele land over vrouwengezondheid, de overgang en onze hormonen.

  • Ik geef regelmatig een gratis webinar ‘Heb ik last van de overgang of een burn-out?’. Geef je op >

  • Download mijn gratis PDF met voedingstips om overgangsklachten te verminderen.

  • Heb je vragen? Neem contact met mij op.

Wie is Marianne Bleumink?

Ik ben biomedicus, wetenschapper en docent, maar bovenal gewoon Marianne… Die helemaal niet zo braaf, netjes en geordend is, als mensen vaak denken. Mijn (privé) werkkamer is een georganiseerde bende, van yoga schiet ik in de vlekken en van mediteren word ik gek.

Ik omschrijf mijzelf als een dromer. Creatief. Gek op schilderen en tekenen, al doe ik het te weinig. Koken doe ik wel regelmatig, maar ik bak geen taart. Ik ben van het type “snufje hier, kloddertje daar”. Dat werkt bij taart toch minder goed.

Maar geen zorgen, ik ben óók die gestructureerde wetenschapper en docent. Die tegenstrijdigheid vind ik leuk. Ik werk wel met plannen, maar ze zijn niet vastomlijnd. Wat dat voor jou betekent? Dat we pas tijdens het proces bepalen wat bij jou de meeste aandacht nodig heeft: slaap, voeding of iets anders.

Naast wetenschapper ben ik ook ervaringsdeskundige. Dat ik alles weet van het vrouwenlichaam, hormonen en de overgang, betekent niet dat ik zelf de dans ontspring – was het maar zo’n feest. Ook ik sta regelmatig oog in oog met klachten die te maken hebben met deze overgangsfase. Geen gezellig onderwerp, maar wel belangrijk om samen over te praten.

Door mijn kennis en ervaring weet ik hoe ik de klachten verminder en zo veel mogelijk voorkom. Wat wel en niet werkt is voor ieder persoon en elk lichaam anders. Gelukkig is dat prima te leren.

Ik leer jou hoe je lichaam werkt, wat er op dit moment in jouw lijf en hoofd gebeurt, en welke gewoontes helpen om de balans te herstellen en de klachten de baas te worden.