Een wetenschappelijke uitleg over hoe energie over ons lichaam verdeeld wordt

Een hot item momenteel; alle lifestylecoaches, burn-outcoaches, stresspreventiecoaches en ga zo maar door starten hun teksten met: “Wil jij ook meer energie?”. Ik zie het de afgelopen maanden overal voorbij komen.

We zijn moe, moe-er en misschien wel moest.

Wetenschappelijke uitleg over energie in ons lichaam

In deze blog vertel ik je hoe wij energie verdelen over ons lichaam en onze organen. En hoe het komt dat we soms energietekort hebben. En wat we daaraan kunnen doen! Een fijne wetenschappelijke uitleg in Jip&Janneke taal! Als bijscholing voor coaches maar ook voor jou als mens. We willen tenslotte allemaal graag meer energie!

We willen meer energie

We komen allemaal regelmatig wat energie te kort. Zeker nu de vakantie voor de deur staat. Alle mensen die ik begeleid – of ze nu jong of oud(er) zijn, of ze nu man of vrouw zijn, of ze nu een ziekte hebben of niet… het maakt niet uit. Het fenomeen van moe zijn kent iedereen.

Herstellen en opladen

Vaak herstel je wel weer. Vaak weet je ook wel waar het vandaan komt. Maar soms herstel je niet en kan je ook niet echt je vinger leggen op de oorzaak. Wat is er dan aan de hand? Ergens in je lijf is er iets uit evenwicht. Ergens in je lijf verloopt een proces niet helemaal goed. En vaak is dat een opeenstapeling van verschillende disbalansen. Zij geven dan een fysiologisch tekort aan energie. Je lichaam geeft je vervolgens het signaal; je bent moe, je moet uitrusten en je moet even zuinig zijn met je energie. Net als geld kun je het maar een keer uitgeven tenslotte.

Neerwaartse spiraal van vermoeidheid

Vermoeidheid is dus een symptoom door een disbalans ergens in je lijf. Daardoor functioneren je cellen en organen niet goed en je lijf dus ook niet. Je hersenen krijgen last van brain-blubber. Je kunt niet goed nadenken of concentreren. Over je humeur nog maar niet te spreken. Je darmen krijgen ‘kuren’, je hebt een opgeblazen gevoel of diarree. Je afweer is niet meer zo goed als eerst, veel verkouden of je krijgt hooikoorts. Last van snaaibuien, slecht slapen en al helemaal geen zin om te bewegen of te sporten en ga zo maar door.

Kennis om meer energie te krijgen

Je verliest de grip en je weet eigenlijk niet meer waar je beginnen moet. Je wilt graag anders, meer energie en lekker in je vel zitten, maar hoe dan? Kennis helpt je om te snappen waarin je bent beland en om de eerste kleine stap te zetten om weer op koers te komen. Om weer meer grip te krijgen en daardoor ook meer energie.

Wetenschappelijke uitleg over energie

Ons lichaam heeft 1 grote pot met energie. Deze pot met energie wordt over onze organen verdeeld afhankelijk van de situatie waar we ons in bevinden. Onze hersenen en ons stress systeem krijgen voorrang. Zij krijgen altijd enorm veel energie toebedeeld. Wat overblijft wordt verdeeld over alle andere organen. Afhankelijk van de situatie krijgt de één wat meer dan de ander. Ons systeem is enorm flexibel. De dynamiek van ons leven vraagt daar ook om! En dat gaat best goed, totdat er eigenlijk te veel energie nodig is en we de signalen van ons lijf negeren.

Hoe wordt energie gemaakt?

Om energie te krijgen hebben we primair brandstof, zuurstof en energiecentrales nodig. Daarnaast hebben we nog veel andere ‘onderdelen’ nodig. Denk aan een optimale spijsvertering, een gezond microbioom, een sterk bioritme, gezonde slaap, voldoende spiermassa en nog veel meer. Het aanmaken van energie is een enorm ingewikkeld proces wat uit veel onderdelen bestaat.

Zuurstof en brandstof

Voor de opname van zuurstof heb je goed werkende longen nodig. Om de zuurstof te vervoeren door je hele lichaam heb je een goede bloedsomloop nodig met voldoende rode bloedcellen. Onze voeding, met name vet en koolhydraten, is onze brandstof.

Mitochondria; de motor van ons lichaam

Tot slot heb je dus ook nog die energiecentrales nodig. Deze zitten in vrijwel elke cel van je lichaam. De zogenoemde mitochondria. Alleen daar kunnen wij uit onze voeding en de zuurstof een soort energie-pakketjes maken. Deze energie-pakketjes gebruiken wij dan weer om alles te doen wat we moeten doen om ons lichaam te laten werken. Vergelijkbaar met een elektrisch apparaat. Ook een apparaat heeft energie nodig toch?

Dit proces moet goed functioneren

Alle onderdelen in dit proces ‘moeten’ dus goed functioneren en voldoende aanwezig. Als er ergens in dit grote gebeuren iets niet goed verloopt, om wat voor reden dan ook, dan zal de aanmaak van energie verstoord raken wat uiteindelijk ertoe kan leiden dat je moe, of moe-er of moest wordt.

Je hersenen en je stress systeem krijgen voorrang

Zoals gezegd, zijn er onderdelen in je lichaam die voorrang hebben om energie te krijgen. Je hersenen bijvoorbeeld, maar ook je stress systeem. Beide onderdelen zorgen er tenslotte voor dat je kunt (over)leven. Wij zijn hierop ingericht. Dus als we in een stressvolle situatie zitten of we worden ziek (ziekte = stress voor je lichaam) dan zal de energie naar die systemen gaan. Het effect is dat andere onderdelen van je lijf eigenlijk energie lenen aan de hersenen en/of het stress systeem. Je hormonale stelsel, je darmen of je afweersysteem krijgen dan minder energie. Voor even is dat geen enkel probleem, maar als je zwaar in de schulden komt, dan ontstaat er wel een probleem.

Minder energie naar andere onderdelen

Doordat er minder energie naar bijvoorbeeld je hormonale stelsel, je darmen of je afweersysteem is gegaan, is de schade niet goed hersteld. Het effect is dat bijvoorbeeld de darmen het minder goed doen. En je raadt het vast al, het effect kan dan zijn dat je een achteruitgang in je energieniveau ervaart. Je wordt moe… Als er op veel niveaus dit gebeurt dan ben je dus niet meer moe, maar moest. Waar bij jou de schade optreedt is echt individueel. Elk lijf kiest zijn eigen manier om overeind te blijven. Elke situatie is anders.

Hoe krijg je dus meer energie?

Nu je weet hoe energie in je lichaam gemaakt wordt; weet je dus dat het antwoord op de vraag ‘hoe krijg je meer energie’ te vinden is op lichamelijk niveau. Ademhalen, voeding die voor jou gezond is, goedwerkende darmen en genoeg en goedwerkende mitochondria. Ook jouw lijf kan weer herstellen! Zodat je bijvoorbeeld iedere dag uitgeruster wakker wordt. Of meer voor elkaar krijgt in één dag. Of een beter humeur hebt (leuk voor jezelf en voor je omgeving). En minder lichamelijke klachten!

Hulp bij het aanmaken van meer energie

Je hoeft er dus “alleen maar” voor te zorgen dat je lichaam in topconditie is. Zorgen voor goede slaap, gezonde darmen, goedwerkende mitochondria, voeding enzovoort. Zelf het eerste stapje zetten is niet per se makkelijk. En het stapje daarna ook niet altijd. Gelukkig zijn we niet alleen op de wereld. Vergeet dus niet om hulp te vragen als je er zelf niet uitkomt. Zoals ik zelf al schreef; elk lijf kiest zijn eigen manier om overeind te blijven. Je mag me altijd bellen voor een gratis sparringshalfuurtje. Dat is vrijblijvend en je zit nergens aan vast. Dan kunnen we samen ontdekken waar het spaak loopt in jouw lichaam en wat je daaraan kunt doen. Via deze link plan je zo’n gratis sparringshalfuurtje in mijn agenda.

Alles over vrouwengezondheid

Wil je meer leren over de werking van je lichaam? Ik ben gespecialiseerd in vrouwengezondheid en ik deel via mijn Instagram en Facebook tips over dit onderwerp. Daarnaast deel ik gratis tips en geef ik gratis webinars die te maken hebben met vrouwengezondheid, hormonen en de overgang. Bekijk deze hier

Meer weten over de overgang?

  • Bestel mijn cursus ‘Hoe overleef ik de overgang?’; Speciaal voor vrouwen vanaf 40 jaar die zich goed willen voorbereiden op de overgang en voor vrouwen die al in de overgang zitten en lichte tot milde klachten ervaren.

  • Vrouwen met zware overgangsklachten en/of burn-outklachten begeleid ik 1-op-1.

  • Ik adviseer ook (mannelijke) werkgevers hoe om te gaan met de overgang op de werkvloer en adviseer bij het maken van een menopauzebeleid.

  • Ik geef lezingen door het hele land over vrouwengezondheid, de overgang en onze hormonen.

  • Ik geef regelmatig een gratis webinar ‘Heb ik last van de overgang of een burn-out?’. Geef je op >

  • Download mijn gratis PDF met voedingstips om overgangsklachten te verminderen.

  • Heb je vragen? Neem contact met mij op.

Wie is Marianne Bleumink?

Ik ben biomedicus, wetenschapper en docent, maar bovenal gewoon Marianne… Die helemaal niet zo braaf, netjes en geordend is, als mensen vaak denken. Mijn (privé) werkkamer is een georganiseerde bende, van yoga schiet ik in de vlekken en van mediteren word ik gek.

Ik omschrijf mijzelf als een dromer. Creatief. Gek op schilderen en tekenen, al doe ik het te weinig. Koken doe ik wel regelmatig, maar ik bak geen taart. Ik ben van het type “snufje hier, kloddertje daar”. Dat werkt bij taart toch minder goed.

Maar geen zorgen, ik ben óók die gestructureerde wetenschapper en docent. Die tegenstrijdigheid vind ik leuk. Ik werk wel met plannen, maar ze zijn niet vastomlijnd. Wat dat voor jou betekent? Dat we pas tijdens het proces bepalen wat bij jou de meeste aandacht nodig heeft: slaap, voeding of iets anders.

Naast wetenschapper ben ik ook ervaringsdeskundige. Dat ik alles weet van het vrouwenlichaam, hormonen en de overgang, betekent niet dat ik zelf de dans ontspring – was het maar zo’n feest. Ook ik sta regelmatig oog in oog met klachten die te maken hebben met deze overgangsfase. Geen gezellig onderwerp, maar wel belangrijk om samen over te praten.

Door mijn kennis en ervaring weet ik hoe ik de klachten verminder en zo veel mogelijk voorkom. Wat wel en niet werkt is voor ieder persoon en elk lichaam anders. Gelukkig is dat prima te leren.

Ik leer jou hoe je lichaam werkt, wat er op dit moment in jouw lijf en hoofd gebeurt, en welke gewoontes helpen om de balans te herstellen en de klachten de baas te worden.