Waarom heb je stemmingswisselingen tijdens de overgang?

In de week van 22 mei is het ‘Week van de mentale gezondheid’. Belangrijk dat er aandacht besteed wordt aan mentale gezondheid! Zeker ook met het oog op de overgang.

In deze blog vertel ik je wat mentale gezondheid heeft te maken heeft met de overgang, hoe stemmingswisselingen ontstaan en wat je hiertegen kunt doen.

Wat heeft mentale gezondheid met de overgang te maken?

Alles! Mentale gezondheid heeft alles met de overgang te maken! Tijdens de overgangsperiode kampen veel vrouwen met stemmingswisselingen. Soms zelfs zo heftig dat hun leven, zowel werk als privé, er sterk door wordt beïnvloed. Ze krijgen plotseling huilbuien, voelen zich down en neerslachtig of krijgen paniekaanvallen. Terwijl ze ‘normaal’ hier geen last van hebben. Veel vrouwen worden hierdoor overvallen en weten echt niet wat ze er mee aan moeten.

Een veranderende hormoonbalans tijdens de overgang

Deze klachten hebben alles te maken met de veranderde hormoonbalans. De overgang is een fase in het leven van een vrouw waarin de hormoonspiegels veranderen en de menstruatiecyclus stopt. Deze veranderingen kunnen leiden tot verschillende symptomen, waaronder stemmingswisselingen.

Stemmingswisselingen tijdens de overgang

Stemmingswisselingen bij vrouwen tijdens de overgang zijn niet ongebruikelijk en kunnen variëren van milde tot ernstige symptomen. Stemmingswisselingen zijn een normaal onderdeel van ons leven. Tijdens de overgang ervaren veel vrouwen een verhoogde gevoeligheid voor stress en angst, wat leidt tot emotionele instabiliteit en negatieve stemmingswisselingen.

Geef je op voor mijn gratis webinar ‘Heb ik last van de overgang of een burn-out?’

 Oorzaken stemmingswisselingen tijdens de overgang

Een van de belangrijkste oorzaken van stemmingswisselingen tijdens de overgang is de afname van de hormonen progesteron en oestrogeen. Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij de regulatie van stemmingen en emoties. Naarmate de oestrogeen- en progesteronspiegels dalen, kan dit leiden tot stemmingswisselingen.

Veranderingen en uitdagingen tijdens de overgang

Bovendien kan de overgang een periode zijn waarin veel vrouwen worden geconfronteerd met verschillende veranderingen en uitdagingen in hun leven. Ze kunnen gevoelens van verlies en onzekerheid ervaren als ze ouder worden en het einde van hun vruchtbare periode nadert. Dit kan leiden tot gevoelens van verdriet en depressie. In combinatie met de lichamelijke veranderingen, de daling van de vrouwelijke hormonen, kan dit relatief snel tot stemmingswisselingen leiden. Het is ook niet voor niets dat vrouwen in de overgang nogal eens gediagnosticeerd worden met een depressie of burn-out.

Hoe ga je om met stemmingswisselingen?

Er zijn verschillende manieren om stemmingswisselingen tijdens de overgang te behandelen. Hormoontherapie is een optie voor vrouwen met ernstige symptomen, maar het kan ook bijwerkingen hebben en het risico op bepaalde gezondheidsproblemen verhogen. Daarom kan het belangrijk zijn om alternatieve behandelingen te overwegen, zoals veranderingen in levensstijl en dieet, lichaamsbeweging, ontspanningsoefeningen en natuurlijke supplementen. Het begrijpen van de oorzaken van stemmingswisselingen tijdens de overgang helpt om beter om te gaan met deze symptomen.

Wat tips voor stemmingswisselingen tijdens de overgang:

  • Praat erover: Bespreek je symptomen met je arts, vrienden en familie.

  • Eet gezond: Download mijn gratis pdf ‘voedingstips tijdens de overgang’. Probeer gezonder te eten en voeg voedingsmiddelen toe die rijk zijn aan vitamines en mineralen. Vermijd cafeïne, alcohol en suiker en bewerkte voeding.

  • Blijf actief: Regelmatige lichaamsbeweging helpt om je humeur te verbeteren en je stressniveau te verminderen. Probeer minstens 30 minuten per dag te bewegen.

  • Ga naar buiten. Zonlicht is heel belangrijk voor de regulatie van onze stemming.

  • ·Zoek ontspanning: Probeer ontspanningsoefeningen, zoals yoga of meditatie, maar ook bijvoorbeeld iets creatiefs zoals schilderen of zingen. Of ga iets leuks doen bijvoorbeeld met je partner of vriendinnen.

  • Informeer jezelf goed. Kennis geeft inzicht en dat geeft rust en vertrouwen.

  • Accepteer veranderingen: De overgang kan een uitdagende periode zijn, maar het kan ook een tijd zijn van groei en zelfontdekking. Accepteer de veranderingen die zich voordoen en zoek manieren om uzelf te blijven ontwikkelen en uit te dagen.

  • En wellicht het belangrijkste is om te onthouden dat stemmingswisselingen tijdens de overgang normaal zijn en dat je niet alleen bent.

Meer weten over de overgang?

  • Bestel mijn cursus ‘Hoe overleef ik de overgang?’; Speciaal voor vrouwen vanaf 40 jaar die zich goed willen voorbereiden op de overgang en voor vrouwen die al in de overgang zitten en lichte tot milde klachten ervaren.

  • Vrouwen met zware overgangsklachten en/of burn-outklachten begeleid ik 1-op-1.

  • Ik adviseer ook (mannelijke) werkgevers hoe om te gaan met de overgang op de werkvloer en adviseer bij het maken van een menopauzebeleid.

  • Ik geef lezingen door het hele land over vrouwengezondheid, de overgang en onze hormonen.

  • Ik geef regelmatig een gratis webinar ‘Heb ik last van de overgang of een burn-out?’. Geef je op >

  • Download mijn gratis PDF met voedingstips om overgangsklachten te verminderen.

  • Heb je vragen? Neem contact met mij op.

Wie is Marianne Bleumink?

Ik ben biomedicus, wetenschapper en docent, maar bovenal gewoon Marianne… Die helemaal niet zo braaf, netjes en geordend is, als mensen vaak denken. Mijn (privé) werkkamer is een georganiseerde bende, van yoga schiet ik in de vlekken en van mediteren word ik gek.

Ik omschrijf mijzelf als een dromer. Creatief. Gek op schilderen en tekenen, al doe ik het te weinig. Koken doe ik wel regelmatig, maar ik bak geen taart. Ik ben van het type “snufje hier, kloddertje daar”. Dat werkt bij taart toch minder goed.

Maar geen zorgen, ik ben óók die gestructureerde wetenschapper en docent. Die tegenstrijdigheid vind ik leuk. Ik werk wel met plannen, maar ze zijn niet vastomlijnd. Wat dat voor jou betekent? Dat we pas tijdens het proces bepalen wat bij jou de meeste aandacht nodig heeft: slaap, voeding of iets anders.

Naast wetenschapper ben ik ook ervaringsdeskundige. Dat ik alles weet van het vrouwenlichaam, hormonen en de overgang, betekent niet dat ik zelf de dans ontspring – was het maar zo’n feest. Ook ik sta regelmatig oog in oog met klachten die te maken hebben met deze overgangsfase. Geen gezellig onderwerp, maar wel belangrijk om samen over te praten.

Door mijn kennis en ervaring weet ik hoe ik de klachten verminder en zo veel mogelijk voorkom. Wat wel en niet werkt is voor ieder persoon en elk lichaam anders. Gelukkig is dat prima te leren.

Ik leer jou hoe je lichaam werkt, wat er op dit moment in jouw lijf en hoofd gebeurt, en welke gewoontes helpen om de balans te herstellen en de klachten de baas te worden.