Zomerdip; wat is de oorzaak?

We kunnen ons allemaal wel wat voorstellen bij een winterdip in januari. Het is koud, het regent, sneeuwt of hagelt, de feestdagen zijn voorbij en de zomer is nog lang niet in zicht. Het liefst kruipen we onder ons dekbed totdat de zon weer gaat schijnen.

Maar….. er bestaat ook zoiets als een zomerdip. Veel minder mensen hebben last van een zomerdip dan van een winterdip, maar het komt wel degelijk voor.

Taboe op de zomerdip

1 op de 300 mensen heeft last van een zomerdip in meer of mindere mate. Ze slapen slecht, hebben last van de warmte en voelen zich somber. Daar heerst een beetje een taboe op want in de zomer hoor je toch te genieten? Weet dat je niet de enige bent die last heeft van een zomerdip of zelfs een zomerdepressie.

In deze blog vertel ik wat de oorzaak van een zomerdip is en wat je kunt doen tegen de klachten.

Een sterk bioritme voor meer energie

Een sterk bioritme - door een sterke biologische klok - geeft een belangrijke bijdrage aan onze vitaliteit en ons dagelijks welzijn. De biologische klok zorgt voor het ‘gelijk lopen’ van alle automatische processen in ons lichaam. Ons lichaam moet weten “hoe laat het is”. Overdag moeten er andere processen plaatsvinden dan ’s nachts. Als dit proces goed verloopt, voelen we ons over het algemeen veel energieker.

Verstoorde biologische klok

Als dit proces verstoord wordt, dan voelen we ons ook gelijk minder goed. Een verstoorde biologische klok zorgt voor allerlei problemen zowel lichamelijke als psychisch. Somberheid en futloosheid zijn veel voorkomende klachten. Maar ook hersenblubber, spierpijn en hoofdpijn bijvoorbeeld. 

De productie van onze hormonen

Ook onze hormoonproductie en ook onze hormoongevoeligheid worden aangestuurd door de biologische klok. Je kunt dus extra last krijgen van PMS of overgangsklachten. Maar ook je honger en verzadiging kan verstoord zijn. Lekker snaaien ligt meer op de loer.

Natuurlijke ritme van 24,2 uur per dag

Wij hebben van nature een ritme van 24,2 uur per dag. Maar de dagen zelf duren maar 24 uur. Je lichaam krijgt dus iets minder tijd dan dat het nodig heeft om goed te kunnen werken. Gelukkig kan het zich meestal goed aanpassen. Maar bij het wisselen van seizoenen gaat dat nog wel eens mis.

Daglicht als bron voor onze biologische klok

Het is dus belangrijk dus dat we een ijzersterk bioritme hebben. Om meer energie te krijgen en ons dus lekkerder te voelen. Onze biologische klok heeft hiervoor informatie nodig, anders kan ‘ie’ natuurlijk nooit alles op elkaar afstemmen. En wat denk jij wat een van de belangrijkste bronnen hiervoor is??? Daglicht!  

En waar hebben we in de winter te weinig van? En in de zomer al snel veel te veel? Precies; daglicht!

Wat heb je nodig om goed te kunnen slapen? Lees het hier

Slaapproblemen in de zomer

Veel mensen hebben slaapproblemen in de zomer. Om goed te kunnen slapen, heeft je lichaam het stofje melatonine nodig. Dat maak je aan als het donker is. Maar in de zomer is het in Nederland nog tot laat licht. Je wordt dan dus ook later moe. En als je dan eindelijk ligt te slapen, wordt het al snel opnieuw licht.

9 praktische tips om beter te slapen

Warme slaapkamer

Voor een goede nachtrust heb je een koele slaapkamer nodig. Ideaal is een temperatuur tussen de 16 en 18 graden. Alleen dan kan je lichaam voldoende afkoelen om in slaap te vallen. In de zomer is het vaak te warm.

Minder serotonine waardoor je je lusteloos voelt

Dus door te veel licht en warmte krijg je een slaaptekort. Dat slaaptekort zorgt er weer voor dat je minder serotonine aanmaakt: het stofje waardoor je je gelukkig voelt. Daardoor kun je je lusteloos of chagrijnig voelen, maar ook last krijgen van hoofdpijn of van je darmen.

Wat kun je doen om een zomerdip te voorkomen?

  • Houd een siësta! In Zuid-Europa doen ze het ook. Als je oververmoeid bent, haal dan een beetje slaap in tijdens je middagpauze.

  • Maak je slaapkamer wat koeler. Denk aan een ventilator, mobiele airco of goede zonwering. We slapen het beste in een koele kamer.

  • Maak je slaapkamer wat donkerder. Koop een slaapmasker of zon verduisterende gordijnen. Als je goed slaapt maak je serotonine aan; het stofje waardoor je je gelukkiger voelt.

  • Zorg voor voldoende beweging. Net als licht zorgt bewegen ook voor een signaal naar onze biologische klok. De biologische klok krijgt zo de informatie dat het dag is. Bovendien word je er ook slaperig van, aan het einde van de dag. Verder zorgt de beweging ervoor dat je stressniveau omlaag gaat en ook dat is weer bevorderlijk voor je slaap.  

  • Vermijd alcohol, cafeïne, stress, zout en suiker, vooral in de avonduurtjes. Ik maak me vast niet geliefd, maar deze producten activeren je lichaam. En dat wil je liever niet in de avond. Dan wil je juist dat je lichaam in de ruststand komt zodat je lekker gaat slapen.

  • Maak er geen “ding” van, heel even geduld en de zomer is weer voorbij.

  • Heb je ernstige klachten zoals somberheid of voel je je depressief? Zoek hulp en praat erover met bijvoorbeeld je huisarts.

Wil jij meer energie krijgen? En je bioritme veel sterker maken? 

Ik kan je helpen. Maar realiseer wel dat gezondheid voor iedereen anders is. Ik help je graag om een manier te vinden die voor jou gezond is. En voor jou ook echt werkt! Langdurig! Hoe? Door een 1 op 1 traject waarbij je uitleg krijgt over de werking van jouw lichaam, waarbij we je klachten onder de loep gaan nemen en zoeken naar oplossingen om je klachten te verminderen. En meer energie te krijgen.

Plan een gratis en vrijblijvend sparringshalfuurtje met mij in. Dat doen we telefonisch. Ik hoor graag van jou wat jouw gezondheids- of vitaliteitsklachten zijn en misschien kan ik je daarbij helpen.

 Meer weten over de overgang?

  • Bestel mijn cursus ‘Hoe overleef ik de overgang?’; Speciaal voor vrouwen vanaf 40 jaar die zich goed willen voorbereiden op de overgang en voor vrouwen die al in de overgang zitten en lichte tot milde klachten ervaren.

  • Vrouwen met zware overgangsklachten en/of burn-outklachten begeleid ik 1-op-1.

  • Ik adviseer ook (mannelijke) werkgevers hoe om te gaan met de overgang op de werkvloer en adviseer bij het maken van een menopauzebeleid.

  • Ik geef lezingen door het hele land over vrouwengezondheid, de overgang en onze hormonen.

  • Ik geef regelmatig een gratis webinar ‘Heb ik last van de overgang of een burn-out?’. Geef je op >

  • Download mijn gratis PDF met voedingstips om overgangsklachten te verminderen.

  • Heb je vragen? Neem contact met mij op.

Wie is Marianne Bleumink?

Ik ben biomedicus, wetenschapper en docent, maar bovenal gewoon Marianne… Die helemaal niet zo braaf, netjes en geordend is, als mensen vaak denken. Mijn (privé) werkkamer is een georganiseerde bende, van yoga schiet ik in de vlekken en van mediteren word ik gek.

Ik omschrijf mijzelf als een dromer. Creatief. Gek op schilderen en tekenen, al doe ik het te weinig. Koken doe ik wel regelmatig, maar ik bak geen taart. Ik ben van het type “snufje hier, kloddertje daar”. Dat werkt bij taart toch minder goed.

Maar geen zorgen, ik ben óók die gestructureerde wetenschapper en docent. Die tegenstrijdigheid vind ik leuk. Ik werk wel met plannen, maar ze zijn niet vastomlijnd. Wat dat voor jou betekent? Dat we pas tijdens het proces bepalen wat bij jou de meeste aandacht nodig heeft: slaap, voeding of iets anders.

Naast wetenschapper ben ik ook ervaringsdeskundige. Dat ik alles weet van het vrouwenlichaam, hormonen en de overgang, betekent niet dat ik zelf de dans ontspring – was het maar zo’n feest. Ook ik sta regelmatig oog in oog met klachten die te maken hebben met deze overgangsfase. Geen gezellig onderwerp, maar wel belangrijk om samen over te praten.

Door mijn kennis en ervaring weet ik hoe ik de klachten verminder en zo veel mogelijk voorkom. Wat wel en niet werkt is voor ieder persoon en elk lichaam anders. Gelukkig is dat prima te leren.

Ik leer jou hoe je lichaam werkt, wat er op dit moment in jouw lijf en hoofd gebeurt, en welke gewoontes helpen om de balans te herstellen en de klachten de baas te worden.