Lang leven ons stress systeem!

Begin dit jaar is – na een kort ziekbed – mijn moeder toch nog onverwachts overleden. Vlak voor haar overlijden kregen we te horen dat mijn vader helaas Alzheimer heeft. Na de begrafenis van mijn moeder werd hij daarnaast ook nog ernstig ziek.

Als kind kom je plotseling in een heel andere rol. Naast verdriet (en ook veel mooie en dierbare momenten) zorgt zo’n terminale fase van mijn moeder en de ernstige ziekte van mijn vader ook voor veel stress.

Stress, of eigenlijk de stressreactie, is de motor om door te kunnen gaan. Steeds als ik dacht “nu kan het echt niet meer”, was er toch weer een vuurtje dat ging branden. En ik kon toch weer door.

Natuurlijk wist ik donders goed dat ik zou moeten rusten. Even lekker op vakantie naar de zon (het was toen hartje winter)… oh daar had ik zo’n zin in! In die periode zou ik veel beter voor mijzelf moeten zorgen. Maar dat kon even niet.

Ik denk dat iedereen wel perioden in z’n leven heeft waar dit even niet kan. De situatie laat het soms even niet toe. In zulke gevallen kan ik alleen maar zeggen: lang leve de stress!

Stress is toch niet gezond?

Ik hoor je bijna denken; “stress, en zeker zo lang, is toch niet gezond??”. Dat klopt! Natuurlijk is het niet gezond om maar door te gaan. Idealiter zou tegenover stress rust moeten staan. Hoe groot of klein (!) de stress ook is. Rust is nodig om te herstellen.

Aandacht aan stress of aandacht voor herstel?

Eigenlijk hoeven we niet heel veel aandacht aan de stressreactie te besteden. Het gebeurt toch! We zouden veel meer aandacht moeten hebben voor het herstellen. Daar hebben we namelijk wél invloed op. Daar ligt de sleutel.

Ik ben gelukkig in iets kalmer water terecht gekomen. En nu is het tijd om aandacht te geven aan mijn herstel. Mijn lijf en hoofd geeft heel duidelijk aan dat het even klaar is. Gelukkig herken ik de signalen en weet ik kan doen. Wat bij mij past, wat heilzaam is. En weet ik ook dat ik - mijn lijf - even tijd nodig heb.

Herstellen

Wat ik dan doe? Rust nemen. Letterlijk! Dat betekent niet dat ik niets doe. Ik sta mij zelf bovenal toe om gedurende de dag even niets te doen. Even op de bank of nu met het mooie voorjaarsweer lekker in de zon zitten. Lekker rustig wandelen met mijn hondje. Gelukkig is hij oud en kan ik ook rustig wandelen ;-). Ik probeer meer water te drinken, eet volwaardige eiwit- en vezelrijke maaltijden. En ik heb even een supersaai leven. Geen gekkigheden, op tijd naar bed en op tijd weer op. Zo kom ik weer meer in balans, krijg ik meer energie, kan ik beter slapen en ben ik minder huilerig en aangebrand.

Stapje voor stapje herstel ik van de roofbouw die ik heb gepleegd. Wat ik persoonlijk heel fijn vind is dat dit heel praktische zaken zijn. Via mijn lijf zorg ik ook voor mijn mentale welzijn. Voel ik de draagkracht en veerkracht weer terugkomen en toenemen. En dat is natuurlijk nodig, dat geldt voor ons allemaal. En voor mij de komende tijd, met mijn lieve super eigenwijze vader die dementerend is al helemaal.

Dit is mijn manier van herstellen, maar dat hoeft niet jouw manier te zijn.

Moraal van het verhaal:

Stress is niet erg. Stress sleept je door de moeilijkste dingen! Stress hoort bij het leven. Maar na stress moet er wel herstel en rust komen. Mijn advies? Leg van af nu de nadruk op jouw herstel. Vind een manier die bij jou past!

Lees ook: Is stress mentaal of lichamelijk?

Hoe vind je een manier van herstel die bij jou past?

Ieder mens is anders. En herstellen van een periode van stress is ook voor iedereen anders. Ik heb je mijn manier vertelt, maar dat hoeft niet jouw manier te zijn. Hoe vind je jouw eigen manier van herstellen? Door éérst te weten hoe jouw lichaam en het stress-systeem in elkaar zitten.

Meer weten over de overgang?

  • Bestel mijn cursus ‘Hoe overleef ik de overgang?’; Speciaal voor vrouwen vanaf 40 jaar die zich goed willen voorbereiden op de overgang en voor vrouwen die al in de overgang zitten en lichte tot milde klachten ervaren.

  • Vrouwen met zware overgangsklachten en/of burn-outklachten begeleid ik 1-op-1.

  • Ik adviseer ook (mannelijke) werkgevers hoe om te gaan met de overgang op de werkvloer en adviseer bij het maken van een menopauzebeleid.

  • Ik geef lezingen door het hele land over vrouwengezondheid, de overgang en onze hormonen.

  • Ik geef regelmatig een gratis webinar ‘Heb ik last van de overgang of een burn-out?’. Geef je op >

  • Download mijn gratis PDF met voedingstips om overgangsklachten te verminderen.

  • Heb je vragen? Neem contact met mij op.

Wie is Marianne Bleumink?

Ik ben biomedicus, wetenschapper en docent, maar bovenal gewoon Marianne… Die helemaal niet zo braaf, netjes en geordend is, als mensen vaak denken. Mijn (privé) werkkamer is een georganiseerde bende, van yoga schiet ik in de vlekken en van mediteren word ik gek.

Ik omschrijf mijzelf als een dromer. Creatief. Gek op schilderen en tekenen, al doe ik het te weinig. Koken doe ik wel regelmatig, maar ik bak geen taart. Ik ben van het type “snufje hier, kloddertje daar”. Dat werkt bij taart toch minder goed.

Maar geen zorgen, ik ben óók die gestructureerde wetenschapper en docent. Die tegenstrijdigheid vind ik leuk. Ik werk wel met plannen, maar ze zijn niet vastomlijnd. Wat dat voor jou betekent? Dat we pas tijdens het proces bepalen wat bij jou de meeste aandacht nodig heeft: slaap, voeding of iets anders.

Naast wetenschapper ben ik ook ervaringsdeskundige. Dat ik alles weet van het vrouwenlichaam, hormonen en de overgang, betekent niet dat ik zelf de dans ontspring – was het maar zo’n feest. Ook ik sta regelmatig oog in oog met klachten die te maken hebben met deze overgangsfase. Geen gezellig onderwerp, maar wel belangrijk om samen over te praten.

Door mijn kennis en ervaring weet ik hoe ik de klachten verminder en zo veel mogelijk voorkom. Wat wel en niet werkt is voor ieder persoon en elk lichaam anders. Gelukkig is dat prima te leren.

Ik leer jou hoe je lichaam werkt, wat er op dit moment in jouw lijf en hoofd gebeurt, en welke gewoontes helpen om de balans te herstellen en de klachten de baas te worden.