Wat is het verschil tussen de mens uit 5.000 voor Christus en de mensen anno 2022?

Heb jij het populaire programma ‘Het verhaal van Nederland’ al gezien? Het programma – met maar liefst 2 miljoen kijkers – vertelt op boeiende wijze de geschiedenis van ons land. De eerste aflevering ging over de jagers en de boeren en speelde zich af rond 5 duizend voor Christus.

De Nederlandse bevolking bestond toentertijd uit jagers die geen vaste standplaats hadden en door Nederland trokken en leefden waar er voedsel beschikbaar was. Door de ontdekking en ontwikkeling van landbouw, ontstonden er in die tijd ook de eerste boeren. Zij kweekten hun eigen voedsel, omheinden hun eigen dieren en woonden lange tijd op één plaats.

Deze jagers en boeren uit 5000 voor Christus komen regelmatig terug in mijn online masterclasses. En dan denk jij misschien ‘wat hebben deze mensen uit de prehistorie nu te maken met jouw online masterclasses?’

De moderne mens anno 2022, jij dus, is biologisch gezien bijna exact hetzelfde als de mens uit de prehistorie

Dat lees je goed! Wij verschillen nauwelijks van de mensen uit de eerste aflevering van ‘Het verhaal van Nederland’. De mens uit de prehistorie is niet wezenlijk geëvolueerd als je kijkt naar de fysiologische processen van de grote regelsystemen in ons lichaam.

De oeroude systemen in ons lichaam

Ons lichaam en dan vooral de systemen in ons lichaam, zijn ingericht op de tijd van de prehistorie en daar kan ons lichaam perfect mee omgaan en dus goed functioneren. De mens in de prehistorie beweegt alleen functioneel, eet wanneer /als er eten is, kan goed omgaan met periodes van schaarste en functioneert geweldig bij kortdurende – reële stress of gevaar. En deze systemen zijn niet of nauwelijks verandert. Anno 2022 zijn we hier nog steeds heel goed in.

Ons lichaam in de moderne tijd

De biologische evolutie van de mens gaat verschrikkelijk traag. Het duurt gewoon erg lang voordat er grote wezenlijke veranderingen zijn doorgevoerd. Leuk weetje; onze verstandskiezen hebben we allang niet meer nodig, zitten in de weg en kunnen nogal eens een infectiebron zijn. Toch hebben we ze nog steeds. Na duizenden jaren zie je wel dat steeds minder mensen deze kiezen nog hebben. We evolueren dus wel heel ietsjes, maar tergend langzaam.

Dat verklaart waarom wij nog bijna exact hetzelfde zijn als de mens van 5000 jaar voor Christus. Echter, alles om ons heen, de zogenoemde culturele evolutie (bijvoorbeeld de ontdekking van de landbouw, de industriële revolutie en de hedendaagse digitale revolutie) gaat in vergelijking met de biologische evolutie razendsnel. Onze omgeving is gigantisch veranderd. Niets is meer hetzelfde. Wij, ons lichaam, zijn hier niet in mee veranderd. En dat is één van de redenen waarom we vaak last hebben van vitaliteits- en/of gezondheidsproblemen.

Lees ook: Lang leve de automatische piloot >

Voorbeeld 1:

Veel mensen hebben een hekel aan sporten. Vanuit de oertijd is dit goed te verklaren. De prehistorische mens zou nooit energie verspillen door te sporten. Die energie heb je nodig voor andere dingen. Daarentegen bewogen ze wel functioneel. Sport en bewegen is niet hetzelfde. Ze moesten wel, dat was geen keus. Ze waren eigenlijk de hele dag in beweging.

De moderne mens daarentegen zit het grootste gedeelte van de dag op een bureaustoel of ’s avonds op de bank. Gemak dient de mens… Daar is ons lichaam dus niet voor gemaakt! En daar starten dus veel gezondheidsklachten. Iedere dag – of meerdere momenten op de dag – bewegen, en dan dus vooral functioneel, is al een mooie aanpassing van hoe het bedoeld is. Op de fiets of lopend boodschappen doen, expres je voorraad verder weg leggen, wandelen, alles wat je gebruikt achterin je kasten leggen enzovoort.

Voorbeeld 2:

Eten wanneer er eten is…. Dat deden onze voorouders. Er waren periodes van schaarste, bijvoorbeeld in de winter. De prehistorische mens kon daar prima mee omgaan. Degene die het beste vet konden opslaan waren toen in het voordeel. Een kwaliteit van toen die nu dus erg in je nadeel kan werken. Maar zodra er eten voor handen was, werd dat opgegeten. Dit verklaart waarom wij snaaien als er lekkere hapjes op tafel staan. Wij moeten/willen eten zodra wij eten zien. Ik geef daarom altijd de tip om gezond voedsel in het zicht te leggen en ongezond voedsel te verstoppen.

Lees ook de blog: Waarom is het zo moeilijk om een gezonde leefstijl vol te houden >

Voorbeeld 3:

Stress heeft een negatief imago, niemand wil stress hebben. Eigenlijk is dat raar. Zonder de stress-reactie kunnen we niet overleven. Dan was de mens allang uitgestorven. Stress is heel functioneel. Als onze voorouders in contact kwamen met een wild dier, dan zorgde het stress systeem ervoor dat ze adequaat reageerden. Kortdurende stress kunnen we prima hebben en is zelfs functioneel.

Anno nu hebben we te maken met langdurige stress, vaak over dingen die niet levensbedreigend zijn. Volle agenda’s, deadlines, schulden enzovoort. Ons lichaam reageert hierop alsof wij achter nagezeten worden door een wild dier. Maar het wilde dier gaat nu niet weg. In vroegere tijden verdween na verloop van tijd het acute gevaar en konden we weer ontstressen en herstellen. Nu blijft de stress-reactie langdurig bestaan. We blijven gestresst en uiteindelijk kan er bijvoorbeeld een burn-out ontstaan. De dingen waar wij stress door ervaren zijn wezenlijk verandert maar ons lichaam reageert nog op de oude manier.

Vitaliteits- en gezondheidsklachten in de moderne samenleving

Ons lichaam is dus niet mee verandert naar 2022. Ons lichaam past niet goed bij de huidige tijd. En daar hebben we in meer of mindere mate last van. Dat verschilt ook per persoon. De één is heel gevoelig voor een schommelend bioritme, de andere heeft meer last bij schommelingen in de hormonen en weer een ander gaat fluitend door het leven en kan prima functioneren in de huidige tijd.

Lees ook: Kun je wat doen tegen het verouderen?

We worden toch steeds ouder?

Natuurlijk zijn er ook hele goede ontwikkelingen geweest. Ik zou niet terug willen! We worden immers steeds ouder, er sterven steeds minder kinderen vóór hun eerste verjaardag en er gaan nauwelijks meer mensen dood aan simpele aandoeningen. Zeker sinds de uitvinding van antibiotica, begin vorige eeuw. Maar tegelijkertijd hebben we veel last van chronische ziekten, depressie en burn-out. Ja we worden ouder… maar worden we ook gezonder?

Waarom ik vaak start met het uitleggen van onze oeroude systemen?

Nu weet je waarom ik in mijn online masterclasses en tijdens individuele consulten start met onze prehistorische voorouders. Daar ligt onze basis! Daar ligt de ingang om je lijf te snappen en je vervolgens beter, fitter en gezonder te voelen. En te blijven! Als je snapt hoe je lichaam is ingericht, weet je ook waarom je je soms zo voelt. Waarom je bepaalde klachten hebt. En vanuit die kennis kun je aanpassingen in je dagelijks leven doorvoeren. En daardoor voel je je fitter en gezonder! Ik help je graag.

Je bent niet lui of zwak. Je bent een volkomen normaal mens. Ook ik kom allerlei zaken tegen. Ben ook liever lui dan moe en dol op chips. Wij hebben allemaal te maken met een lijf wat niet zo heel goed is aangepast aan de moderne westerse wereld. Dat wil ik graag doorgeven. Met meer kennis help je jezelf en bekijk je hoe je dit voor jezelf kunt aanpassen zodat je je fitter en energieker gaat voelen. Dat hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn. Geen dure diëten, sportscholen of supplementen. Je hoeft eigenlijk alleen maar gebruik te maken van je eigen bouwplan. En dat heeft echt invloed op je welzijn.

Meer weten over de overgang?

  • Bestel mijn cursus ‘Hoe overleef ik de overgang?’; Speciaal voor vrouwen vanaf 40 jaar die zich goed willen voorbereiden op de overgang en voor vrouwen die al in de overgang zitten en lichte tot milde klachten ervaren.

  • Vrouwen met zware overgangsklachten en/of burn-outklachten begeleid ik 1-op-1.

  • Ik adviseer ook (mannelijke) werkgevers hoe om te gaan met de overgang op de werkvloer en adviseer bij het maken van een menopauzebeleid.

  • Ik geef lezingen door het hele land over vrouwengezondheid, de overgang en onze hormonen.

  • Ik geef regelmatig een gratis webinar ‘Heb ik last van de overgang of een burn-out?’. Geef je op >

  • Download mijn gratis PDF met voedingstips om overgangsklachten te verminderen.

  • Heb je vragen? Neem contact met mij op.

Wie is Marianne Bleumink?

Ik ben biomedicus, wetenschapper en docent, maar bovenal gewoon Marianne… Die helemaal niet zo braaf, netjes en geordend is, als mensen vaak denken. Mijn (privé) werkkamer is een georganiseerde bende, van yoga schiet ik in de vlekken en van mediteren word ik gek.

Ik omschrijf mijzelf als een dromer. Creatief. Gek op schilderen en tekenen, al doe ik het te weinig. Koken doe ik wel regelmatig, maar ik bak geen taart. Ik ben van het type “snufje hier, kloddertje daar”. Dat werkt bij taart toch minder goed.

Maar geen zorgen, ik ben óók die gestructureerde wetenschapper en docent. Die tegenstrijdigheid vind ik leuk. Ik werk wel met plannen, maar ze zijn niet vastomlijnd. Wat dat voor jou betekent? Dat we pas tijdens het proces bepalen wat bij jou de meeste aandacht nodig heeft: slaap, voeding of iets anders.

Naast wetenschapper ben ik ook ervaringsdeskundige. Dat ik alles weet van het vrouwenlichaam, hormonen en de overgang, betekent niet dat ik zelf de dans ontspring – was het maar zo’n feest. Ook ik sta regelmatig oog in oog met klachten die te maken hebben met deze overgangsfase. Geen gezellig onderwerp, maar wel belangrijk om samen over te praten.

Door mijn kennis en ervaring weet ik hoe ik de klachten verminder en zo veel mogelijk voorkom. Wat wel en niet werkt is voor ieder persoon en elk lichaam anders. Gelukkig is dat prima te leren.

Ik leer jou hoe je lichaam werkt, wat er op dit moment in jouw lijf en hoofd gebeurt, en welke gewoontes helpen om de balans te herstellen en de klachten de baas te worden.

LeefstijlMarianne Bleumink