Slecht slapen tijdens de overgang

Veel vrouwen slapen slecht tijdens de overgang. Dat hoor ik ook regelmatig terug van vrouwen. Dat die nachten zo verschrikkelijk lang duren. Lees hier het waargebeurde verhaal van Yvette (Dat is niet haar echte naam).

Het waargebeurde verhaal van Yvette die slecht slaapt tijdens de overgang:

Yvette was altijd al een slechte slaper (vond ze zelf), maar sinds ze in de overgang zit, is het alleen maar erger geworden….. Opvliegers, nachtzweten, halverwege de nacht wakker worden, vervolgens piekeren en nog slechter slapen. 

Ook overdag wordt zij steeds vermoeider. Logisch.

Moe, concentratieproblemen en eetaanvallen (cravings) waardoor ze in gewicht aankomt. Daar baalt ze vervolgens van en daar ligt ze ook weer wakker van. 

 

Je kunt je misschien wel voorstellen dat ze moe wordt van deze vicieuze cirkel.

Moe maar nog steeds niet slapen. 😴💤

 

De huisarts stelt slaapmedicatie voor maar dat wil ze niet. 

 

Ze gaat aan de slag met diverse zelfhulpboeken, maar dat helpt maar een beetje. Of het helpt maar eventjes. 

 

Uiteindelijk komt ze via via bij mij terecht. Ik ben trouwens zelf een lichte slaper! Ik snapte haar dus direct. 

 

We starten met het resetten van haar biologische klok. Het is een gegeven dat onze biologische klok - naarmate we ouder worden - meer stimulans nodig heeft om te weten hoe laat het is. 

 

Het is dus de kunst om de biologische klok goed af te stemmen. Dat doe je door overdag minimaal 2 uur daglicht te pakken. Vooral licht in de ochtend is extra belangrijk. Maar ook door vooral overdag te eten (ipv ’s avonds), door meer rustmomenten in te plannen en voldoende te bewegen. Dan snapt je biologische klok veel beter wanneer het ochtend is, wanneer het avond is en wanneer het dus tijd is om te slapen. 

 

We gaan ook aan de slag met het piekeren ’s nachts. Ze piekerde namelijk vooral over het niet slapen. Ze was vóór het slapen gaan al bang dat ze slecht zou slapen. Dat haar nachten te kort zouden zijn. Dat ze waarschijnlijk ieder uur op de klok zou zien. En zo piekerde ze zichzelf een slaapprobleem aan. Maar is dat wel zo? Want let op… Yvette was altijd al een slechte slaper. Al haar hele volwassen leven. 

 

Tijdens de overgang slaap je sowieso meer in stukjes. En de behoefte om 8 uur te slapen, verdwijnt ook vaak naarmate je ouder wordt. 

 

Ik heb Yvette uitgelegd dat niet iedereen netjes 8 uur per nacht slaapt. Je hebt namelijk heel veel verschillende types slapers. Dat is een genetisch component. Net als dat je ochtend- en avondmensen hebt, heb je ook lichte en diepe slapers. Of mensen die prima functioneren met 6 uur slaap. Of mensen die beter na twaalven naar bed kunnen en mensen die gebaat zijn bij tien uur. 

 

Gekscherend zeg ik weleens, dat ik mensen help om hun overgangsrecept kloppend te krijgen. Daarvoor hoeven we alleen de juiste ingrediënten te vinden. Wat heeft Yvette nodig om weer goed te slapen? En zich overdag weer energieker te voelen? We zijn samen aan de slag gegaan om haar ingrediënten te vinden. Want haar ingrediënten zijn anders dan die van mij. Samen hebben we haar recept ontdekt.

Slaapt ze nu altijd als een roosje? Nee hoor! Soms wel, soms niet. Want ook al heb je je eigen recept ontdekt, dat betekent natuurlijk niet dat het altijd goed met je gaat. Soms zijn ingrediënten niet op voorraad of gebruik je van het één net een beetje te weinig of te veel.

Maar Yvette weet nu wat ze in dat geval moet doen. Dan kan ze zich vrij snel weer herpakken. Ze wordt er in ieder geval steeds een beetje beter in. En voelt zich overdag ook echt een stuk energieker. Ze is in ieder geval weer volledig aan het werk.

 

Succes Yvette! 

Wat kan ik nog meer betekenen voor vrouwen in de overgang?

 Meer weten over de overgang?

  • Bestel mijn cursus ‘Hoe overleef ik de overgang?’; Speciaal voor vrouwen vanaf 40 jaar die zich goed willen voorbereiden op de overgang en voor vrouwen die al in de overgang zitten en lichte tot milde klachten ervaren.

  • Vrouwen met zware overgangsklachten en/of burn-outklachten begeleid ik 1-op-1.

  • Ik adviseer ook (mannelijke) werkgevers hoe om te gaan met de overgang op de werkvloer en adviseer bij het maken van een menopauzebeleid.

  • Ik geef lezingen door het hele land over vrouwengezondheid, de overgang en onze hormonen.

  • Ik geef regelmatig een gratis webinar ‘Heb ik last van de overgang of een burn-out?’. Geef je op >

  • Download mijn gratis PDF met voedingstips om overgangsklachten te verminderen.

  • Heb je vragen? Neem contact met mij op.

Wie is Marianne Bleumink?

Ik ben biomedicus, wetenschapper en docent, maar bovenal gewoon Marianne… Die helemaal niet zo braaf, netjes en geordend is, als mensen vaak denken. Mijn (privé) werkkamer is een georganiseerde bende, van yoga schiet ik in de vlekken en van mediteren word ik gek.

Ik omschrijf mijzelf als een dromer. Creatief. Gek op schilderen en tekenen, al doe ik het te weinig. Koken doe ik wel regelmatig, maar ik bak geen taart. Ik ben van het type “snufje hier, kloddertje daar”. Dat werkt bij taart toch minder goed.

Maar geen zorgen, ik ben óók die gestructureerde wetenschapper en docent. Die tegenstrijdigheid vind ik leuk. Ik werk wel met plannen, maar ze zijn niet vastomlijnd. Wat dat voor jou betekent? Dat we pas tijdens het proces bepalen wat bij jou de meeste aandacht nodig heeft: slaap, voeding of iets anders.

Naast wetenschapper ben ik ook ervaringsdeskundige. Dat ik alles weet van het vrouwenlichaam, hormonen en de overgang, betekent niet dat ik zelf de dans ontspring – was het maar zo’n feest. Ook ik sta regelmatig oog in oog met klachten die te maken hebben met deze overgangsfase. Geen gezellig onderwerp, maar wel belangrijk om samen over te praten.

Door mijn kennis en ervaring weet ik hoe ik de klachten verminder en zo veel mogelijk voorkom. Wat wel en niet werkt is voor ieder persoon en elk lichaam anders. Gelukkig is dat prima te leren.

Ik leer jou hoe je lichaam werkt, wat er op dit moment in jouw lijf en hoofd gebeurt, en welke gewoontes helpen om de balans te herstellen en de klachten de baas te worden.