Is er een relatie tussen je darmen en je gevoelens?

Darmen zijn het hart van je buik. Daarom voelen we dáár vaak onze emoties en onze gevoelens. Dat weten we eigenlijk al heel lang want uitdrukkingen als ‘het ligt me zwaar op de maag’ of ‘dit is moeilijk te verteren’ bestaan al eeuwen. In het Engels noemen ze de hele regio tussen je middenrif en je bovenbenen je ‘core’. Je kern dus! En tot slot…. bij yoga, wat al duizenden jaren oud is, is je buik dé plek waar je de kracht vandaan haalt om de uitdagingen in het leven tegemoet te treden. 

Onderbuikgevoel

En toch heeft de wetenschap pas recent aangetoond en erkent (en bewezen) dat er inderdaad tussen onze darmen en onze geestelijke gesteldheid een relatie zit!

Ons gedrag in relatie tot onze darmen

Onze darmen en ons gevoel en emoties staan dus met elkaar in verbinding. 'Je bent wat je eet' is een gezegde dat je volgens sommige wetenschappers vrij letterlijk mag nemen. Recente studies tonen aan dat de bacteriën in onze darm onze gemoedstoestand kunnen beïnvloeden. We voelen ons dan ook letterlijk ellendig als we een flinke buikgriep onder de leden hebben. Een soort van kortdurende depressie. Omgekeerd voelen we ons vaak heel fit en opgewekt als onze spijsvertering goed is. 

Download hier een gratis pdf met voeding met extra veel vezels

De beestjes in onze buik

Volgens de Maag Lever Darm Stichting dragen we in totaal zo'n 1,5 kilo aan bacteriën, virussen, gisten en schimmels met ons mee. De verzamelnaam voor al deze ‘beestjes’ (als bioloog, klein beetje vakidioot, vind ik het natuurlijk vreselijk om de term ‘beestjes’ of trouwens ook de term ‘darmflora’ te gebruiken. Maar het geeft ons wel een beetje een beeld toch?) is het microbioom. Het overgrote deel - 99 procent - van dit microbioom bevindt zich in onze darmen. En ze zitten er niet voor niets. 

Jouw voedsel is het voedsel voor je bacteriën

Die beestjes in onze buik oftewel ons microbioom helpen met de spijsvertering, produceren allerlei vitamines en ook heel belangrijk ze hebben een grote rol in ons afweersysteem. Wat wij eten bepaalt voor een gedeelte welke bacteriën er in onze buik leven en ook de verscheidenheid aan bacteriën. Ons eten is namelijk ook het eten voor onze bacteriën. 

Download hier een gratis pdf met voeding met extra veel vezels

Hersen-Darm-As

Er is nog iets bijzonders aan de hand met onze darmen. Het is namelijk het enige orgaan in ons lichaam met een eigen zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel wordt ook wel het tweede brein genoemd en communiceert via een zenuwbaan, de 'nervus vagus', rechtstreeks met onze hersenen. De zenuwcellen van de darmen geven door hoeveel calorieën, mineralen en vitaminen er in de darmen aankomen. Van groot belang om onder andere onze honger en verzadiging netjes op elkaar af te stemmen. Al die bacteriën in je darm zetten voedingsstoffen om in chemische stofjes en hebben zo invloed op onze hersenen. De darm en het brein zijn voortdurend met elkaar aan het communiceren. In de wetenschap noemen ze dat de ‘hersen-darm-as’. 

Binnen 24 uur je darmflora veranderen

Dat darmbacteriën invloed hebben op ons brein is een feit. Er vindt een heus gesprek plaats tussen ons lichaam en ons microbioom. Bijna elke ziekte wordt geassocieerd met een verminderd aantal soorten darmbacteriën. En zoals gezegd, bepaalt ons eten welke bacteriën er in onze darmen wonen. Het goede nieuws is dat je binnen 24 uur je darmflora positief kunt veranderen. Lees mijn blog ‘6 tips om je darmen in topconditie te houden’

Eet een regenboog

Variatie in voeding speelt een belangrijke rol. De slogan 'eat a rainbow', gaat zeker ook op voor het in standhouden van je darmbacteriën en je darmgezondheid. En daarmee beïnvloeden we ons humeur dus op een positieve manier! Hoe fijn is dat? 

Goed slapen en weinig stress

Naast gevarieerd eten, dus een lekkere maaltijd voor de goede bacteriën, hebben je darmen (net als wij) ook baat bij het verlagen van stress en het handhaven van een gezond slaapritme. Zowel veel stress als een slechte slaapkwaliteit hebben direct invloed op de bacterievariatie in onze darmen. En dus op onze algehele vitaliteit. Goede zorg voor onze darmen is al een heel mooie en belangrijke stap! Lees mijn blog over stress

Nog een paar laatste tips om je darmmicrobioom te veranderen:

  • Eet elke dag en bij elke maaltijd groente

  • Eet maximaal één aardappel per dag. Dat heeft te maken met het zetmeel dat erin zit. We krijgen veel zetmeel binnen en dat zorgt voor een toename van minder goede bacteriën. Het grappige is dat het zetmeel verandert zodra een aardappel afgekoeld is. En dan zijn koude gekookte aardappel ineens een feestmaaltijd voor je bacteriën

  • Eet elke dag volkoren producten het liefst van de volledige vezel.

  • Eet drie tot vier keer per week peulvruchten, ook humus telt mee

  • Ga voor fruit, groente en noten als tussendoortjes

  • Probeer minstens twee keer per week vette vis te eten

  • Eet bijna dagelijks een ei (maximaal zes per week) Biologische of scharreleieren zijn beter, omdat deze een hoger gehalte aan de gezonde Omega 3-vetzuren hebben.

  • Eet dagelijks probiotica te vinden in yoghurt, kefir, koude zuurkool of zongerijpte zwarte olijven

  • Gebruik olijfolie. Pas op met verhitten

  • Maak van zoetigheid eten een uitzondering

  • Drink bij voorkeur water of ongezoete kruidenthee

  • Download hier een gratis pdf met voeding met extra veel vezels

Meer weten over het belang van gezonde darmen?

Bestel mijn online masterclass Het belang van gezonde darmen

Wil jij weten hoe je je vitaliteit kunt verhogen door een je darmen in optimale conditie te krijgen? Daarvoor moet je eerst goed weten hoe je lichaam en vooral je darmen in elkaar steken. Dat vertel ik je tijdens mijn online Masterclass Het belang van gezonde darmen. Deze kun je bestellen en direct bekijken of bewaren voor een later tijdstip. Bestel nu de Masterclass Het belang van gezonde darmen >

Of download hier een gratis pdf met voeding met extra veel vezels

Gratis webinar

Ook in mijn gratis webinar komen de darmen aan bod. Heb jij mijn gratis webinar nog niet gezien? Download deze dan nu en bekijken ‘m wanneer jij tijd en zin hebt. Als je in bad zit of de was aan het opvouwen bent, tijdens het koken of ‘s avonds onder een dekentje op de bank.

Ik ben Marianne Bleumink, ik ben biomedicus en van jongs af aan gefascineerd door de werking van ons lichaam. Ik ben daarom Medische Biologie gaan studeren aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Deze studie is een combinatie van geneeskunde en biologie, waarin de kennis over zowel de gezonde als de zieke mens centraal staat. Daarna heb ik jarenlang gewerkt als docent bij de opleiding voor doktersassistenten. Hier doceerde ik de vakken Medische Kennis, Anatomie, Fysiologie en Pathologie. In 2017 ben ik voor mijzelf begonnen. Waarom? Steeds vaker kreeg ik van familie en vrienden vragen over ziekte, gezondheid, voeding, slaap en vitaliteit. Mijn antwoorden gaven hen inzicht in hun eigen lichaam, waardoor zij meer begrip en rust kregen. Toen ik merkte welk effect mijn uitleg had, wilde ik niets liever dan mijn kennis met nog meer mensen delen, zodat ook zij inzicht krijgen in het functioneren van hun eigen lichaam. Ik geef daarom online masterclasses over Vitaliteit en Gezondheid, ik adviseer en begeleid bij medische vraagstukken en begeleid werkgevers en hun medewerkers bij bijvoorbeeld burn-out klachten of een (chronische) ziekte.