Overweg met de overgang

Ben jij een vrouw van 45plus?

Of ben ben jij ergens in de 50 of 60 jaar? Ben jij misschien net als ik 52 jaar? Slaap jij ook regelmatig slecht? Logisch: je werk is druk en stressvol, de kinderen (in mijn geval pubers) ook, en wie slaapt er niet slecht? Wel vervelend dat je elke ochtend moe wakker wordt en je spieren stijf en stram zijn. En dat je je slecht kunt concentreren. En dat je veel sneller geïrriteerd bent dan je van jezelf gewend bent. En dat je ook nog eens van alles vergeet. Of dat je plotseling stevige hoofdpijn hebt. Zou je tegen een burn-out aan zitten? Misschien. Of… je bent in de overgang.

Geef je op voor mijn gratis webinar ‘Heb ik last van de overgang of een burn-out?’

Ben jij een vrouw van 30plus of begin 40?

Dan herken jij bovenstaand verhaal vast niet. De overgang… dat is nog heel ver weg. Iets voor “oudere vrouwen”. Iets waar je moeder het wel eens over heeft, maar jij bent nog lang niet aan de beurt. Toch wil ik je uitnodigen om verder te lezen. Ik zal je vertellen waarom. 

Ruim 1 miljoen vrouwen in de overgang

In Nederland zijn op dit moment tussen de 1 en 1,5 miljoen vrouwen in de overgang. Daarvan ondervindt 85 procent klachten, variërend van kleine kwaaltjes tot ernstige en zelfs invaliderende problemen. Veel vrouwen weten niet vanaf en tot welke leeftijd ze klachten kunnen krijgen die met de overgang te maken hebben. Of welke klachten dat dan zijn. Veel vrouwen denken dan aan opvliegers of aankomen in gewicht, maar er is een veel breder scala van klachten. Zowel op fysiek als op emotioneel gebied. Misschien raar maar waar, weinig vrouwen kennen en begrijpen hun eigen lijf. 

Hormonale chaos

Duidelijk is dus dat vrouwen de overgang niet altijd bij zichzelf herkennen en hun klachten verwarren met bijvoorbeeld stress, burn-out of depressie. Sommige artsen doen dat ook trouwens. Zowel de overgangsklachten als een burn-out worden namelijk veroorzaakt door een soort van ‘hormonale chaos’ en door deze overeenkomst is er ook eenzelfde soort klachtenpatroon te zien. Dus zo raar is het niet. Vrouwen zijn ook kwetsbaarder voor stress dan mannen. Het stresshormoon cortisol gooit onze hele hormoonhuishouding uit balans waardoor wij al snel gebrek aan energie en andere klachten kunnen krijgen. Laat staan als je ook nog in een fase zit waar er fysiek grote veranderingen plaatsvinden wat sowieso gepaard gaat met een op z’n zachts gezegd hormonale disbalans. 

Schaamte voor de overgang

Veel vrouwen schamen zich dan ook nog voor de overgang. Voor het ouder worden an sich en voor hun symptomen. Op de werkvloer bijvoorbeeld wordt er liever niet over gepraat omdat ze bang zijn dat anderen het aanstellerij vinden. Ze bikkelen door onder het motto ‘het hoort er nu eenmaal bij’. En dat is zo jammer en al helemaal niet nodig én het kan leiden tot overbelasting waardoor het onnodig van kwaad tot erger gaat.De hoogste tijd dus om de overgang uit het verdomhoekje te halen. 

Herkennen en begrijpen van de overgang

Een goed begin is het erkennen, herkennen en begrijpen van deze fase en de bijbehorende klachten. Niet alleen door zorgprofessionals, maar ook door ons zelf. Dan weet je ook dat je lichaam tijd nodig heeft tijd om een nieuwe balans te vinden. En met goed inpasbare leefstijlaanpassingen kan je al veel doen om je lichaam en dus jezelf te helpen. En daarom heb ik dus de dertigers en veertigers uitgenodigd om verder te lezen, want het is misschien een ver van je bed show, maar die overgang komt er wel een keertje aan. Je kunt maar beter goed voorbereid zijn om klachten snel te herkennen en hier dus wat aan te doen.

Enneh…Goed om in het achterhoofd te houden; de overgang is een fase waar elke vrouw in meer of mindere mate mee te maken krijgt; een eindige periode. Het gaat voorbij. 

De overgang op de werkvloer

De overgang heeft vaak ook grote invloed voor jou op je werk. Onlangs deelde ik dit artikel op social media. Het geeft aan dat er op de werkvloer nog niet wordt gesproken over de overgang. Zeker niet met mannelijke collega’s. Of met jongere collega’s. Ik gun alle vrouwen een leidinggevende die weet hoe het vrouwelijk lichaam in elkaar steekt en die open staat voor vaak wat kleine aanpassingen en zoekt naar oplossingen in plaats van iemand een stempel 'burn-out' meegeeft. Wil jij dat ik een keertje langs kom bij jou op het werk? Dat ik jouw collega’s of jouw leidinggevenden meer inzicht geef over het vrouwelijk lichaam en de overgang? Dat ik uitleg en verklaar waar klachten vandaan komen en hoe je hiermee om kunt gaan? Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.  

Liever 1 op 1 met mij in gesprek?

Zit jij op dit moment in de overgang en ervaar jij klachten? Wil je hierover met mij in gesprek? Dat kan! Je hoeft het niet alleen te doen. Voordeel van een 1 op 1 (online) gesprek is dat we echt kunnen inzoomen op jouw persoonlijke situatie en samen bespreken welke leefstijlaanpassingen voor jou zullen werken om de klachten te verminderen. Neem contact met mij op

IMeer weten over de overgang?

  • Bestel mijn cursus ‘Hoe overleef ik de overgang?’; Speciaal voor vrouwen vanaf 40 jaar die zich goed willen voorbereiden op de overgang en voor vrouwen die al in de overgang zitten en lichte tot milde klachten ervaren.

  • Vrouwen met zware overgangsklachten en/of burn-outklachten begeleid ik 1-op-1.

  • Ik adviseer ook (mannelijke) werkgevers hoe om te gaan met de overgang op de werkvloer en adviseer bij het maken van een menopauzebeleid.

  • Ik geef lezingen door het hele land over vrouwengezondheid, de overgang en onze hormonen.

  • Ik geef regelmatig een gratis webinar ‘Heb ik last van de overgang of een burn-out?’. Geef je op >

  • Download mijn gratis PDF met voedingstips om overgangsklachten te verminderen.

  • Heb je vragen? Neem contact met mij op.

Wie is Marianne Bleumink?

Ik ben biomedicus, wetenschapper en docent, maar bovenal gewoon Marianne… Die helemaal niet zo braaf, netjes en geordend is, als mensen vaak denken. Mijn (privé) werkkamer is een georganiseerde bende, van yoga schiet ik in de vlekken en van mediteren word ik gek.

Ik omschrijf mijzelf als een dromer. Creatief. Gek op schilderen en tekenen, al doe ik het te weinig. Koken doe ik wel regelmatig, maar ik bak geen taart. Ik ben van het type “snufje hier, kloddertje daar”. Dat werkt bij taart toch minder goed.

Maar geen zorgen, ik ben óók die gestructureerde wetenschapper en docent. Die tegenstrijdigheid vind ik leuk. Ik werk wel met plannen, maar ze zijn niet vastomlijnd. Wat dat voor jou betekent? Dat we pas tijdens het proces bepalen wat bij jou de meeste aandacht nodig heeft: slaap, voeding of iets anders.

Naast wetenschapper ben ik ook ervaringsdeskundige. Dat ik alles weet van het vrouwenlichaam, hormonen en de overgang, betekent niet dat ik zelf de dans ontspring – was het maar zo’n feest. Ook ik sta regelmatig oog in oog met klachten die te maken hebben met deze overgangsfase. Geen gezellig onderwerp, maar wel belangrijk om samen over te praten.

Door mijn kennis en ervaring weet ik hoe ik de klachten verminder en zo veel mogelijk voorkom. Wat wel en niet werkt is voor ieder persoon en elk lichaam anders. Gelukkig is dat prima te leren.

Ik leer jou hoe je lichaam werkt, wat er op dit moment in jouw lijf en hoofd gebeurt, en welke gewoontes helpen om de balans te herstellen en de klachten de baas te worden.

OvergangMarianne Bleumink