Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar?

Oei, dat klinkt heftig! Hoewel blauwe maandag voor mij persoonlijk helemaal niet deprimerend klinkt. Blauw vind ik een fantastische kleur. Voor mij eerder opbeurend dan deprimerend. En van de maandag heb ik ook nooit zoveel last; dinsdag of donderdag vind ik veel vervelender. Maar goed smaken verschillen ;-). 

Bestaat Blue Monday?

Trouwens, er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van een dag als Blue Monday. De beruchte dag bestaat namelijk helemaal niet. De term is verzonnen door een psycholoog, in opdracht van een reisbureau dat meer zonvakanties wilde verkopen. Het is puur een marketingterm. Wel heel goed gekozen en bedacht trouwens. Want doordat ‘die blauwe maandag’ een veelgehoorde term is, kan het zijn dat mensen alsnog een zekere somberheid ervaren. Als het alleen maar gaat over hoe vervelend een bepaalde dag is, kan je van dat aspect alleen al somberder raken. 

Lees ook: Waarom is een gezonde leefstijl zo moeilijk vol te houden?

Waarom is Blue Monday in januari?

Het is wel logisch dat de keus voor een dergelijke marketing truc in januari valt. We hebben net de drukke feestdagen achter de rug. Het is koud, vroeg donker, laat licht en we blijven ’s morgens het liefst lang in ons bed. Sommige mensen zitten deze tijd van het jaar minder goed in hun vel: een winterdip. 

Download gratis mijn 5 belangrijkste tips om gezond en fit te worden én te blijven

Maar wat zit er fysiologisch achter Blue Monday? 

Eén van de belangrijkste hersensystemen die bijdraagt aan ons dagelijks welzijn, is de interne biologische klok van ons lichaam. De biologische klok zet ons lichaam en gedrag gelijk met de 24-uurs licht-donker cyclus. Daglicht, terugkerende routines en voorspelbare dagelijkse tijdschema’s helpen om de biologische klok elke dag bij te stellen, zodat onze biologische klok in het juiste ritme tikt. Wanneer onze biologische klok optimaal functioneert, voelen we ons beter. 

Verstoorde biologische klok

Bij bijvoorbeeld gebrek aan voldoende daglicht, zoals in de winter, lukt het bijstellen minder goed. Onderzoek wijst uit dat een uit-de-pas-lopende of verstoorde biologische klok in verband staat met negatieve symptomen die lijken op een jetlag, zoals slecht slapen, verstoorde eetlust met een grote behoefte aan zoet en vet eten, vermoeidheid en een negatieve(re) stemming. De ‘Blue Monday-klachten’ zou je kunnen zeggen. Overigens geldt dit dus niet alleen voor die ene dag in het jaar.  

Lees ook: Waarom is een sterke biologische klok essentieel voor onze gezondheid?

Hoe kun je je biologische klok in de pas laten lopen?

Wat kun je dus doen om je beter te voelen? Je biologische klok helpen om in de pas te blijven lopen! Hier heeft het reisbureau dus een punt. De zonvakanties zorgen voor veel meer daglicht en daardoor voor een beter lopende klok. Maar we kunnen niet altijd zomaar op vakantie. Maar we kunnen wel ons biologische klok helpen. Daglicht, eten en bewegen zijn de drie signalen voor je hersenen dat het dag is. Begin je dag daar dus mee. Een volwaardig ontbijt en vóór de lunch lekker naar buiten. Een boost voor je energieniveau en stemming en een vaarwel voor de blue Monday. 

Lees ook: Je hebt juist licht nodig om te slapen

Wil jij een ijzersterk bioritme en ook beter slapen?

Wil jij weten hoe je een winterdip tegengaat? Wil jij meer energie? Dan heb jij vast interesse in mijn online masterclass Biologische klok en goed slapen. In deze masterclass van ruim anderhalf uur leer je hoe je zelf een ijzersterk bioritme creëert, waardoor je zeker meer energie zult krijgen en beter gaat slapen! Je algehele vitaliteit gaat namelijk omhoog als de processen in je lichaam volgens de biologische klok gelijk lopen. Bestel nu deze masterclass >

Volg me op Instagram of Facebook!

Ik ben Marianne Bleumink, ik ben biomedicus en van jongs af aan gefascineerd door de werking van ons lichaam. Ik ben daarom Medische Biologie gaan studeren aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Deze studie is een combinatie van geneeskunde en biologie, waarin de kennis over zowel de gezonde als de zieke mens centraal staat. Daarna heb ik jarenlang gewerkt als docent bij de opleiding voor doktersassistenten. Hier doceerde ik de vakken Medische Kennis, Anatomie, Fysiologie en Pathologie. In 2017 ben ik voor mijzelf begonnen. Waarom? Steeds vaker kreeg ik van familie en vrienden vragen over ziekte, gezondheid, voeding, slaap en vitaliteit. Mijn antwoorden gaven hen inzicht in hun eigen lichaam, waardoor zij meer begrip en rust kregen. Toen ik merkte welk effect mijn uitleg had, wilde ik niets liever dan mijn kennis met nog meer mensen delen, zodat ook zij inzicht krijgen in het functioneren van hun eigen lichaam. Ik geef daarom online masterclasses over Vitaliteit en Gezondheid, ik adviseer en begeleid bij medische vraagstukken en begeleid werkgevers en hun medewerkers bij bijvoorbeeld burn-out klachten of een (chronische) ziekte.