RESVERATROL slikken, doen of juist niet?

N.a.v. de uitzending van Jinek gisteravond is er een run op resveratrol. In een onderzoek van het UMCG komt dit voedingssupplement naar voren als mogelijkheid om de ernstige corona ziekteverschijnselen te dempen. Doordat op de corona ic’s veel patiënten met obesitas en zwaar overgewicht liggen, is het coronavirus in relatie gebracht met het hormoon leptine. Van mensen met obesitas is bekend dat ze een verhoogd leptine gehalte hebben. 

Bij veel coronapatiënten in het ziekenhuis, ook zonder obesitas wordt een verhoogd leptine gehalte vastgesteld. Het coronavirus lijkt dus de hoeveelheid leptine (extra) te verhogen. Een verhoogd leptine gehalte geeft een grotere kans op o.a. trombose en ontstekingsreacties. Dit is vaak ook het geval bij coronapatiënten op de ic. Het voedingssupplement resveratrol heeft invloed op de hoeveelheid leptine en kan de hoeveelheid leptine normaliseren. Resveratrol is een stof die in onze voeding voorkomt. Deze stof is ontsteking-remmend en is ook een anti-oxidant.  De denkrichting is nu dat resveratrol dus ook een gunstige invloed heeft op het reduceren van de ernstige coronaklachten. Het is een prachtig en wellicht veelbelovend onderzoek. 

 N.a.v. de uitzending is er een run ontstaan op reservatrol; online is het al uitverkocht. Jammer dat de naam van het voedingssupplement genoemd is tijdens de uitzending. Want is het nu zinvol en heb je er baat bij om zomaar resveratrol te gaan slikken?

Het antwoord is: nee.

 Het slikken van reservatrol zal je zeker niet beschermen tegen een besmetting met het coronavirus. Het zal ook niet het verloop van corona op voorhand positief beïnvloeden. Daarbij heeft leptine een belangrijke werking in ons lijf. Het is een hormoon en hormonen hebben altijd heel veel functies. Ze hebben ook relaties met allerlei andere hormonen. Zo heeft leptine ook relaties met oestrogeen, melatonine, etc. Ten opzichte van elkaar zijn onze hormonen met elkaar in balans. En als ze in balans zijn, moet je er natuurlijk niet aan gaan sleutelen. Leptine heeft ook een functie binnen het reguleren van ons afweersysteem. Het slikken van resveratrol zou zin kunnen hebben als is vastgesteld dat jouw leptine verhoogd is. En dat weet je alleen na een meting. Zomaar resveratrol slikken….niet nodig.  

Mocht je toch graag, om wat voor reden dan ook, wat extra resveratrol binnen willen krijgen? Dit kan prima met bepaalde voeding. Van nature zit er resveratrol in druiven, bessen, pruimen, tomaat, moerbei, pinda’s, appelschil en rode wijn. En het is nog lekker ook.