6 Tips om je darmen in topconditie te houden

Ons lichaam bevat zo’n anderhalve kilo micro-organismen. Bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Bijna allemaal zo klein dat we ze met het blote oog niet kunnen zien. Onzichtbaar leven.

Waarom leven er bacteriën, virussen, schimmels en parasieten in onze darmen?

  • Ze reguleren onze spijsvertering

  • Maken deel uit van ons immuunsysteem

  • Verzorgen onze huid

  • Produceren vitamines

  • Beïnvloeden zelfs ons gedrag en humeur

Lees ook de blog; is er een relatie tussen je darmen en je gevoelens?

Gezonde darmen zijn essentieel om gezond te blijven

Darmen zijn een ontzettend belangrijk onderdeel van ons lichaam. De zogenoemde darm-hersen-darm-as, een connectie en samenwerking tussen onze darmen en hersenen, heeft een krachtige rol in de sturing van onze emoties. Onzichtbare gezondheid. Dus wil je je vitaliteit en gezondheid verbeteren of behouden? Dan is het dus handig om genoeg kennis te hebben van je darmen en je darm-bewoners, zodat je darmen in topvorm komen en blijven. 

6 tips voor gezonde darmen

En je kunt vandaag al beginnen! Want ik heb 6 hele praktische tips voor jou:

  1. Ga meer plantaardig eten. In groenten zitten veel vezels en laten nou net vezels de belangrijkste voeding zijn voor onze heilzame bacteriën. Hier vind je een lijstje met voeding met extra veel vezels >

  2. Varieer met de groentes die je eet. Hoe meer kleur op je bord hoe beter voor je darmen. Eat a rainbow!

  3. Beperk het aantal ‘eetmomenten’. Je darmen hebben rust nodig om alles in goede banen te leiden.

  4. Beperk de hoeveelheid fructose (fruitsuiker), lactose en gluten die je eet. Over het algemeen eten we te veel van deze stoffen. Door de hoeveelheid kunnen we dan last krijgen van onze darmen; niet perse door de stof zelf (behalve als je een allergie hebt).

  5. Verbeter je bioritmeRust en regelmaat zijn heel belangrijk voor je darmen. Ga daarvoor ’s ochtends naar buiten. Daglicht is een belangrijke sleutel om je bioritme te optimaliseren en je stressniveau te verlagen. Lees waarom een sterk bioritme zo essentieel is voor je gezondheid >

  6. Ga meer bewegen. Dat hoeft niet per se in de sportschool te zijn. Je kunt ook lekker wandelen, fietsen of in de zomer weer lekker zwemmen in de natuur. Als je dat ‘s ochtends doet, pak je gelijk puntje 5 mee.

Lees ook; Waarom is het zo moeilijk om een gezonde leefstijl vol te houden?

Wil jij weten hoe jij je darmen gezond houdt?

Over gezonde darmen valt veel te vertellen. Wil je je vitaliteit verbeteren of behouden? Dan is het niet alleen van belang om gezond te eten en te sporten, maar dan is het ook handig om genoeg kennis te hebben van je darmen en je darm-bewoners zodat je darmen in topvorm komen en blijven. In mijn online masterclass vertel ik je er alles over! Download dan de masterclass het belang van gezonde darmen en ontvang deze masterclass per e-mail en bekijk deze wanneer je tijd en zin hebt.

Gratis webinar Hoe word en blijf ik gezond & fit?

Ook in mijn gratis webinar komen de darmen aan bod. Heb jij mijn gratis webinar nog niet gezien? Download deze dan nu Bekijk ‘m als je in bad zit of de was aan het opvouwen bent, tijdens het koken of ‘s avonds onder een dekentje op de bank.

Ik ben Marianne Bleumink, ik ben biomedicus en van jongs af aan gefascineerd door de werking van ons lichaam. Ik ben daarom Medische Biologie gaan studeren aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Deze studie is een combinatie van geneeskunde en biologie, waarin de kennis over zowel de gezonde als de zieke mens centraal staat. Daarna heb ik jarenlang gewerkt als docent bij de opleiding voor doktersassistenten. Hier doceerde ik de vakken Medische Kennis, Anatomie, Fysiologie en Pathologie. In 2017 ben ik voor mijzelf begonnen. Waarom? Steeds vaker kreeg ik van familie en vrienden vragen over ziekte, gezondheid, voeding, slaap en vitaliteit. Mijn antwoorden gaven hen inzicht in hun eigen lichaam, waardoor zij meer begrip en rust kregen. Toen ik merkte welk effect mijn uitleg had, wilde ik niets liever dan mijn kennis met nog meer mensen delen, zodat ook zij inzicht krijgen in het functioneren van hun eigen lichaam. Ik geef daarom online masterclasses over Vitaliteit en Gezondheid, ik adviseer en begeleid bij medische vraagstukken en begeleid werkgevers en hun medewerkers bij bijvoorbeeld burn-out klachten of een (chronische) ziekte.

DarmenMarianne Bleumink