Lichte tot milde overgangsklachten

Je bent in de overgang en je ervaart lichte tot milde overgangsklachten

Gemiddeld genomen komen vrouwen vanaf 40 jaar in de zogenoemde peri-menopauze. Dit is heel normaal en erkennen we als de eerste fase van de overgang. In deze periode begint het schommelen van de hormonen en dat kan leiden tot de eerste balansklachten.

De gemiddelde leeftijd dat een vrouw in de menopauze komt is ongeveer 51 jaar. Wat ik hier wil benadrukken is dat veel vrouwen dus lange tijd in die peri-menopauze en later ook nog in de post-menopauze zitten. Een heel proces of levensfase van toch ruim 10 jaar tot 15 jaar.

  • In Nederland zijn op dit moment tussen de 1 en 1,5 miljoen vrouwen in de overgang

  • Daarvan ondervindt 85 procent klachten

  • Variërend van kleine kwaaltjes tot ernstige en zelfs invaliderende problemen

  • Veel vrouwen weten niet vanaf en tot welke leeftijd ze klachten kunnen krijgen die met de overgang te maken hebben

  • Of welke klachten dat dan zijn

  • Veel vrouwen denken dan aan opvliegers of aankomen in gewicht, maar er is een veel breder scala van klachten

  • Zowel op fysiek als op emotioneel gebied.

Misschien raar maar waar, weinig vrouwen kennen en begrijpen hun eigen lijf. 

En dat is dus precies de reden waarom ik de cursus ‘Hoe overleef ik de overgang heb gemaakt’! Als je klachten sneller herkent, anticipeer je hier sneller op. En als je weet welke klachten bij de overgang horen, krijg je geen verkeerde diagnose.

Belangrijk dus om het heft in eigen handen te nemen.

Bestel nu de cursus ‘Hoe overleef ik de overgang?’

 

Wie is Marianne Bleumink?

Ik ben biomedicus, wetenschapper en docent, maar bovenal gewoon Marianne… Die helemaal niet zo braaf, netjes en geordend is, als mensen vaak denken. Mijn (privé) werkkamer is een georganiseerde bende, van yoga schiet ik in de vlekken en van mediteren word ik gek.

Ik omschrijf mijzelf als een dromer. Creatief. Gek op schilderen en tekenen, al doe ik het te weinig. Koken doe ik wel regelmatig, maar ik bak geen taart. Ik ben van het type “snufje hier, kloddertje daar”. Dat werkt bij taart toch minder goed.

Maar geen zorgen, ik ben óók die gestructureerde wetenschapper en docent. Die tegenstrijdigheid vind ik leuk. Ik werk wel met plannen, maar ze zijn niet vastomlijnd. Wat dat voor jou betekent? Dat we pas tijdens het proces bepalen wat bij jou de meeste aandacht nodig heeft: slaap, voeding of iets anders.

Naast wetenschapper ben ik ook ervaringsdeskundige. Dat ik alles weet van het vrouwenlichaam, hormonen en de overgang, betekent niet dat ik zelf de dans ontspring – was het maar zo’n feest.

Ook ik sta regelmatig oog in oog met klachten die te maken hebben met deze overgangsfase. Geen gezellig onderwerp, maar wel belangrijk om samen over te praten.

Door mijn kennis en ervaring weet ik hoe ik de klachten verminder en zo veel mogelijk voorkom. Wat wel en niet werkt is voor ieder persoon en elk lichaam anders. Gelukkig is dat prima te leren.

Ik leer jou hoe je lichaam werkt, wat er op dit moment in jouw lijf en hoofd gebeurt, en welke gewoontes helpen om de balans te herstellen en de klachten de baas te worden.