Doorbreek het taboe met een menopauzebeleid of overgangsbeleid

Op dit moment zitten 1,8 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang! En slechts 2 procent van de werkgevers in Nederland heeft een menopauzebeleid of een overgangsbeleid.

Waar gaat het mis?

Overgang en/of een burn-out

Uit onderzoek blijkt dat 17 procent van de vrouwen met overgangsklachten een burn-out heeft gekregen door de combinatie van werken en de overgang. Veel vrouwen werken in sectoren waar al een groot gebrek aan personeel is, denk aan de zorg, het onderwijs en de kinderopvang. De hoogste tijd voor een menopauzebeleid.

Taboe op een menopauzebeleid

Het is heel gek…. Alle vrouwen komen uiteindelijk in de overgang terecht en toch wordt het nog te weinig besproken in de context van werk en duurzame inzetbaarheid. In deze tijd staan werknemerswelzijn en gendergelijkheid hoog in het vaandel. Gelukkig maar… Maar toch zit er nog steeds een taboe op de overgang op de werkvloer. Het is de hoogste tijd dat we dat taboe doorbreken en praktische stappen zetten om een krachtige werkplek te creëren zodat vrouwen met overgangsklachten zo goed aan het werk kunnen blijven.

 

Vijf tips voor het ontwikkelen van een effectief overgangsbeleid:

Dezelfde tips liever ontvangen in een handige PDF die je kunt delen met je collega’s? Download hier de PDF met 5 tips voor het ontwikkelen van een effectief overgangsbeleid.  

1.     Bewustwording en educatie

Begin met het opleiden van het management en de werknemers zelf over wat de overgang precies inhoudt. Even een lesje biologie voor iedereen! Niet alleen de vrouwen zelf, maar ook de mannen. Dit draagt bij aan een beter begrip en empathie binnen de gehele organisatie.

Huur mij in voor een lezing over de overgang >

 

2.     Open dialoog

Moedig een open en respectvol gesprek aan over de overgang. Dit kan in de vorm van workshops, steungroepen, een kenniscafe of lunchlezingen. Denk ook aan flyers of een ‘discussie/praat kaartjes’ op de koffietafel. Daarnaast is het belangrijk dat er iemand vanuit HR gespecialiseerd is rondom de overgang en bekend is met het overgangsbeleid. Deze persoon heeft een sleutelrol. Ook in verband met het creëren van een veilige situatie. Veel vrouwen zijn toch terughoudend om het over de overgang te hebben, bang voor een slechte beoordeling of dat hun contract niet verlengd wordt.

 

3.     Flexibele werktijden en werkomstandigheden

Herken dat vrouwen in de overgang unieke behoeften kunnen hebben met betrekking tot hun werkschema's en werkomgeving. Bied flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken. Zorg ook voor een comfortabele temperatuur op de werkplek. En bied faciliteiten zoals een rustige ruimte waar vrouwen die last hebben van opvliegers of andere symptomen hebben zich terug kunnen trekken.

 

4.     Aanpassingen op de werkplek

Wees bereid om kleine investeringen te doen die een groot verschil kunnen maken, zoals het verstrekken van een desktopventilator, ergonomische stoelen, een ruimte om je op te frissen na een opvlieger of het toestaan ​​van pauzes om te wandelen, op te frissen of te ontspannen.

5.     Gezondheids- en welzijnsondersteuning

Met goed inpasbare leefstijlaanpassingen kan je al veel doen om je lichaam en dus jezelf te helpen. Met voeding kun je bijvoorbeeld overgangsklachten verlichten en met beweging kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je beter slaapt. Implementeer dus programma's die ondersteuning bieden specifiek gericht op de overgang. Denk aan een vergoeding voor voedingsadvies, psychologische steun, leefstijlcoaching of een kenniscafe.

Bestel mijn cursus Hoe overleef ik de overgang? voor jouw medewerkers >

Bekijk hier hoe ik vrouwen met overgangsklachten 1 op 1 begeleid >

 

Overgangsbeleid draagt bij aan werknemerswelzijn

Een inclusief overgangsbeleid draagt ​​niet alleen bij aan het welzijn van vrouwelijke werknemers; het versterkt ook de totale werkomgeving door te laten zien dat de organisatie zorgdraagt ​​voor alle aspecten van het werknemer-welzijn. Het normaliseren van gesprekken rond de overgang vermindert stigmatisering en maakt de weg vrij voor minder uitval door ziekte en behoud van de ervaring en kennis en kunde van de ‘oudere’ vrouwen. Meer weten of hulp nodig? Neem contact met mij op of lees hoe ik werkgevers help.

Bronvermelding: RIVM en CNV

Meer weten over de overgang?

  • Bestel mijn cursus ‘Hoe overleef ik de overgang?’; Speciaal voor vrouwen vanaf 40 jaar die zich goed willen voorbereiden op de overgang en voor vrouwen die al in de overgang zitten en lichte tot milde klachten ervaren.

  • Vrouwen met zware overgangsklachten en/of burn-outklachten begeleid ik 1-op-1.

  • Ik adviseer ook (mannelijke) werkgevers hoe om te gaan met de overgang op de werkvloer en adviseer bij het maken van een menopauzebeleid.

  • Ik geef lezingen door het hele land over vrouwengezondheid, de overgang en onze hormonen.

  • Ik geef regelmatig een gratis webinar ‘Heb ik last van de overgang of een burn-out?’. Geef je op >

  • Download mijn gratis PDF met voedingstips om overgangsklachten te verminderen.

  • Heb je vragen? Neem contact met mij op.

Wie is Marianne Bleumink?

Ik ben biomedicus, wetenschapper en docent, maar bovenal gewoon Marianne… Die helemaal niet zo braaf, netjes en geordend is, als mensen vaak denken. Mijn (privé) werkkamer is een georganiseerde bende, van yoga schiet ik in de vlekken en van mediteren word ik gek.

Ik omschrijf mijzelf als een dromer. Creatief. Gek op schilderen en tekenen, al doe ik het te weinig. Koken doe ik wel regelmatig, maar ik bak geen taart. Ik ben van het type “snufje hier, kloddertje daar”. Dat werkt bij taart toch minder goed.

Maar geen zorgen, ik ben óók die gestructureerde wetenschapper en docent. Die tegenstrijdigheid vind ik leuk. Ik werk wel met plannen, maar ze zijn niet vastomlijnd. Wat dat voor jou betekent? Dat we pas tijdens het proces bepalen wat bij jou de meeste aandacht nodig heeft: slaap, voeding of iets anders.

Naast wetenschapper ben ik ook ervaringsdeskundige. Dat ik alles weet van het vrouwenlichaam, hormonen en de overgang, betekent niet dat ik zelf de dans ontspring – was het maar zo’n feest. Ook ik sta regelmatig oog in oog met klachten die te maken hebben met deze overgangsfase. Geen gezellig onderwerp, maar wel belangrijk om samen over te praten.

Door mijn kennis en ervaring weet ik hoe ik de klachten verminder en zo veel mogelijk voorkom. Wat wel en niet werkt is voor ieder persoon en elk lichaam anders. Gelukkig is dat prima te leren.

Ik leer jou hoe je lichaam werkt, wat er op dit moment in jouw lijf en hoofd gebeurt, en welke gewoontes helpen om de balans te herstellen en de klachten de baas te worden.